ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma gairebé 20.000 nous contagis i 401 defuncions més per coronavirus

Desactivats tres explosius propers a unes canonades de gas al Port de Barcelona

L'Armada de l'Exèrcit Espanyol ha desplegat a Barcelona un grup especial de desactivació d'explosius | Es tracta de tres obusos d'origen desconegut que un pesquer va trobar a 22 metres de profunditat

Imatge d'un component de l'Armada, aquest matí, a Barcelona.
Imatge d'un component de l'Armada, aquest matí, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

El Grup Especial de Desactivació d'Explosius (GEDE) de l'Armada de l'Exèrcit Espanyol, amb base a Cartegena, ha neutralitzat tres projectils submergits en aigües pròximes al pPort de Barcelona a 22 metres de profunditat. En l'operatiu d'aquest matí, dimarts 4 de desembre, el GEDE ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contra Mines (UBMCM), pertanyent a la Força de Mesures Contra Mines i s'ha fet de manera coordinada amb els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, el Port de Barcelona, ​​Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i la comandància Naval de Barcelona.

Tres obusos d'origen desconegut trobats per un pesquer

Els projectils, dels quals se'n desconeix l'origen tot i que fonts de l'armada han confirmat que es tractava s'obusos, van ser trobats per una embarcació de pesca professional fa pocs dies. Des del pesquer es va avisar al Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, que els va localitzar i els va identificar. En ser competència de l'Armada, des del Centre d'Operacions i Vigilància d'Acció Marítima de l'Armada a Cartagena va decidir activar un equip del GEDE que s'ha desplegat aquest matí a Barcelona per poder retirar de l'aigua i neutralitzar aquests tres artefactes.

Després de poder-los retirat, a 22 metres de profunditat i prop del Port de Barcelona, els projectils han estat traslladats a una zona segura allunyada de la costa —es trobaven pròxims a unes canonades de gas i no es podien fer explotar allà mateix— i es va fer una intervenció amb càrregues explosives especials per fer-los detonar i neutralitzar-los però creant el mínim impacte mediambiental.

La retirada de projectils del mar, competència de l'Armada

Segons s'ha explicat des de l'Armada, la Força de Mesures contramines de l'Armada compta amb personal especialista en desactivació d'artefactes explosius submarins i bussejadors amb especialització en tècniques d'inutilització de mines, els responsables de realitzar aquest tipus de tasques a les costes espanyoles. L'Armada en té la competència exclusiva en l'àmbit marítim. A terra ferma és una competència compartida, a Catalunya, entre el TEDAX dels Mossos d'Esquadra i el TEDAX de la Guàrdia Civil.


Comentaris

envia el comentari