Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La desaparició de Caroline del Valle, tots els interrogants d'un cas que entrarà en via morta

La jutgessa ha reobert el cas però no accepta cridar a declarar els diversos testimonis que proposa l'advocat de la família | La menor d'edat porta 3 anys desapareguda, els Mossos busquen el cadàver i els seus amics amaguen informació a la policia
Caroline del Valle, en una imatge anterior a la seva desaparició.   | CatalunyaDiari.cat

 

Caroline del Valle va desaparèixer la nit del 14 de març de 2015. Des de llavors ningú més n'ha sapigut res més. Fa més de tres anys que la seva família i els Mossos d'Esquadra l'han intentat trobar. El cas es va arxivar quan es van esgotar totes les vies però aquest mes de gener el jutge que ho instrueix el va tornar a obrir per un període de 18 mesos. Són els mesos que ara tindrà l'acusació particular i la fiscalia per demanar noves diligències. Si després d'aquest temps Caroline del Valle segueix sense aparèixer, el jutge tornarà a dictar l'arxiu provisional i el cas quedarà, ara sí, en via morta.

 

Caroline del Valle va sortir de festa amb una amiga seva i un grup de nois escapolits de centres tutelats de la Generalitat. Van acabar a Sabadell, a la Zona Hermètica. Els Mossos d'Esquadra van fer una batuda a la zona on estaven, van marxar corrents per no ser enxampats i ningú mai més ha vist a Caroline del Valle. O això han dit davant del jutge i dels investigadors de l'Àrea de Persones Desaparegudes dels Mossos d'Esquadra, els agents que porten aquest cas.

 

Reobert el cas Caroline del Valle, però amb el contratemps de la jutgessa

La família havia demanat reobrir el cas per poder practicar noves diligències relacionades amb la desaparició de Del Valle i abans que l'Audiència Provincial ordenés a la jutgessa que porta el cas que ho fes, aquesta ho va acceptar. Amb el procés un altre cop viu, l'acusació particular, en nom de la família, ha demanat que els Mossos d'Esquadra intervinguin l'ordinador i una llibreta amb anotacions que hi ha l'habitació de la nena i també noves declaracions, tal com ha pogut saber CatalunyaDiari.cat.

La jutgessa de la sala segona d'Instrucció de Barcelona ha acordat intervenir aquests dos objectes de la menor però només ha acceptat un dels dotze testimonis que va demanar l'acusació particular.

 

Quins testimonis vol l'acusació particular?

Manuel Navarrete, l'advocat de família de Del Valle, va demanar a la jutgessa poder interrogar un total dotze testimonis que podrien aportar, segons ell, dades interessants per tornar a estirar el fil i poder localitzar Caroline del Valle. Entre el grup de testimonis que demana el jutge hi ha una amiga de Caroline, que és l'única que el jutge n'ha acordat la seva declaració.

 

És una persona que estava en cerca i captura per la policia per no haver-se presentat quan va ser citada i que ara, després de sortir a la televisió per parlar d'aquest cas, es vol que comparegui davant del jutge.

 

Els altres onze testimonis no han estat acceptats per la magistrada. Entre ells hi ha els nois tutelats per la Generalitat que estaven en aquella zona quan va arribar la policia i dels quals es va poder recuperar el seu nom. En destaca un, Jacine Madih, alias «Justin». És el noi amb qui va córrer Caroline del Valle per no ser enxampats per la policia.

 

Assegura que van córrer els dos fins que ella es va cansar, es va amagar sota un cotxe i la va perdre de vista. Hores més tard les càmeres de Sants Estació, a Barcelona, el mostren arribar sense la jaqueta i brut de fang.

 

L'estratègia de l'acusació particular: refer el relat

Tornar a fer-los declarar, els que ja ho van fer, o poder interrogar per primer cop persones que eren allà i que no van declarar judicialment —vuit d'aquests testimonis no han declarat en la causa— vol servir a l'acusació particular per tornar a refer el relat del dia dels fets i poder trobar algun fil per on estirar.

 

No s'ha trobat cap rastre biològic de la menor d'edat i en aquestes altures del cas és molt complicat que se'n pugui trobar algun. L'únic capital que es té ara és la informació que puguin aportar les persones que eren allà quan Caroline del Valle va marxar corrents. Entre les contradiccions que puguin relatar els testimonis l'acusació particular creu que es podria treballar per saber qui menteix i estirar el fil que porti fins a Caroline del Valle.

 

A l'espera del recurs d'apel·lació de l'Audiència Provincial

Segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat, la magistrada ha tombat les peticions d'aquests testimonis i també el recurs de reforma que havia interposat l'advocat de la família. Ara queda el recurs d'apel·lació que s'ha presentat a l'Audiència Provincial de Barcelona i que demana que la jutgessa acordi les diligències testificals que ha demanat Manuel Navarrete.

 

Si finalment l'Audiència tomba el recurs de l'acusació particular i no acorda poder fer declarar els testimonis, el cas podria entrar en via morta. Sense novetats i sense testimonis —o noves versions— els divuit mesos que ha acceptat la jutgessa de pròrroga passaran molt de pressa i el sobreseïment acabarà arribant.

Els Mossos busquen un cadàver

Si bé l'acusació particular manté que es tracta d'una desaparició, els Mossos d'Esquadra que investiguen el cas Caroline del Valle creuen que es tracta d'un homicidi amb ocultació del cadàver. Els agents de l'Àrea de Persones Desaparegudes de la policia catalana, en definitiva, busquen el o els responsables d'un crim i un cadàver.

 

No hi ha indicis ni proves que puguin fer pensar una cosa o altra, però les investigacions segueixen. El que sí que està descartat és que Caroline marxès per volutat pròpia. Ara amb les diligències que ha acordat la jutgessa però aquesta unitat de la policia catalana ja n'havia practicat algunes des de la desaparició de la menor d'edat.

 

Els Mossos d'Esquadra a la zona del descampat proper a la Zona Hermètica. | CatalunyaDiari.cat

 

El castell de Can Feu i un solar de la Zona Hermètica

Els Mossos d'Esquadra els dies posteriors a la desaparició de Caroline del Valle van fer batudes a la zona on podria estar amagada la menor d'edat. Es va investigar, amb guies canins, el castell de Can Feu, una construcció del segle XIX abandonada molt propera a la Zona Hermètica.

 

El 9 de març de 2017 els Mossos d'Esquadra també van buscar el cos de Caroline del Valle en un descampat proper a la Zona Hermètica, al carrer Bernat de Rocabertí. Amb bombes dels Bombers de la Generalitat fins i tot es va buidar un petit embassament d'aigua, però tampoc va servir de res. El cos de la menor d'edat no va ser trobat allà.

 

Tenen un sospitós que no poden imputar

Els Mossos d'Esquadra tenen entre cella i cella una persona, un dels coneguts de Caroline del Valle i que va marxar corrents amb ella del lloc. Però no hi ha cap mena de prova, indici o declaració d'algun testimoni que permeti als investigadors poder detenir o imputar el crim a Jacine Madih, alias «Justin».

 

Justin i Caroline en una foto recuperada pels investigadors. | CatalunyaDiari.cat

 

Justin, el castell, fang i una jaqueta

La festa va començar per Barcelona però va acabar a Sabadell. Allà va ser on, després de l'arribada dels Mossos, el grup de joves que estaven amb Caroline del Valle a la Zona Hermètica van començar a córrer cap a direccions diferents. Tots es van acabar trobant després a l'estació del tren. Però faltaven dues persones, Justin i Caroline.

 

Tot i que en les diferents declaracions ha variat part del relat, Justin assegura que quan va marxar corrents de la zona per l'arribada dels Mossos, Caroline del Valle el va seguir fins que es va aturar. Estava cansada i es va acotxar darrere d'un cotxe. Ell, en canvi, en ser vist per una patrulla dels Mossos, els va driblar i va seguir corrents fins que va entrar al castell de Can Feu.

 

Està envoltat per un descampat abandonat i va ser allà on va passar entre una i dues hores esperant, segons ell, que obrissin els trens per tornar cap a Barcelona. Nega haver tornat a veure a Caroline del Valle aquella nit.

 

Quan va tornar cap a Barcelona i va arribar a Sants anava brut de fang i sense la jaqueta que portava estona abans a Sabadell. Ell explica que va estar amagat en una zona amb humitat i que això va fer-se embrutar. La jaqueta, en canvi, no ha aparegut mai més. Ell, segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat, explica que la va perdre. Ningú l'ha pogut analitzar, ningú, igual que Caroline del Valle, l'ha tornat a veure més.

 

Tres desconeguts i un cotxe vermell

Una de les versions que ha donat Justin durant aquests anys és que quan ell va marxar de la zona deixant a Del Valle amagada en un cotxe és que va veure com s'acostaven tres persones. No les pot reconèixer ni en podria recordar la cara, assegura ara. Però aquestes tres persones podrien ser les mateixes que van oferir begudes a Caroline del Valle i les seves amigues en un pàrquing de la Zona Hermètica abans de l'arribada dels Mossos.

 

Anaven amb un cotxe vermell, sembla ser un Audi. En aquell moment no es van poder identificar les tres persones del vehicle. Hi ha fotos d'un d'ells però és de molt baixa qualitat i és impossible poder-lo identificar. Tot i que Justin creu que eren tres «gitanos», algunes línies d'investigació porten a pensar que es tractava de tres marroquins del sud de França que havien vingut a Sabadell de festa, segons ha pogut saber aquest mitjà.

 

Una de les amigues de Caroline del Valle també recorda aquests nois tot i que també assegura que no recorda qui eren o quina cara feien. Tampoc el model del cotxe. Un dels molts interrogants que envolten el cas és qui eren aquests tres homes que van estar amb les noies durant l'estona de festa i que ara ningú és capaç de recordar quina cara feien.

 

No col·laboren i algú no explica alguna cosa

Els Mossos d'Esquadra i l'acusació particular saben i han posat en relleu que els amics de Caroline del Valle no han col·laborat totalment amb els investigadors. Des del primer moment que no han explicat clarament què feien a la zona, com és que hi van anar i com va desenvolupar-se la nit.

 

Els joves eren menors d'edat tutelats per la Generalitat de Catalunya escapolits del centre; les noies, menors d'edat que havien enredat als seus pares per anar de festa. L'alcohol i l'haixix poden ennuvolar la memòria, però els investigadors saben que els joves amaguen alguna cosa i que no han explicat tota la veritat. L’estona que Justin va estar sense comunicar-se amb la resta del grup amagat presumtament dels Mossos quan els seus amics en menys de 20 minuts ja estaven altre cop junts, és un dels interrogants més grans d’aquesta investigació.

 

Alguns d'ells amaguen algun secret que podria ser el detall que podria aconseguir fer que els Mossos d'Esquadra desencallessin un cas que fa tres anys, aquella nit de març, va començar. El patiment d'una família que no sap si la seva filla és viva o morta, que no sap on és ni què va passar realment la nit del 14 al 15 de març de 2015.

 

Els llocs clau de la desaparició de Caroline del Valle

Castell de Can Feu

 

Descampat carrer Bernat de Rocabertí, a la Zona Hermètica