EN DIRECTE

❄️ Els efectes de la forta borrasca Glòria a Catalunya

ÚLTIMA HORA

🚨 Retards a Rodalies per un atropellament a Barcelona

Desarticulada una banda que entrava cocaïna a Catalunya amagada en maons de construcció

S'han detingut 25 persones | La polica espanyola ha intervingut més de mitja tona de cocaïna

 

La policia espanyola han detingut 25 persones i ha intervingut més de mitja tona de cocaïna oculta a l'interior de falsos maons. La droga estava oculta a l'interior de falsos maons refractaris -material específic per xemeneies o barbacoas-, que van haver de ser fracturats a cop de maça a la recerca de l'estupefaent que ocultaven. Els arrestats conformaven una organització criminal perfectament estructurada i jerarquitzada i introduïen la drog a la península via marítima per a la posterior distribució. El cap de l'organització residia entre Mèxic, Colòmbia i el nostre país, existint a l’Estat una persona com a màxima responsable de la distribució de la droga. La substància, els diners en efectiu i el material intervingut van ser localitzats en domicilis de diverses províncies espanyoles, en una nau industrial i en turismes que comptaven amb dobles fons, entre d’altres, també a Catalunya. Han estat escorcollats 28 habitatges i una nau industrial i intervinguts vint vehicles i més de 200.000 euros en efectiu.

Dos màxims responsables i tota una estructura subordinada

 

La investigació va començar el març del 2015. Agents del grup XV de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Madrid de la policia espanyola van tenir coneixement de l'existència de dues persones d'origen colombià que introduïen estupefaent a l’Estat. Aquests dos individus, amb connexions a Bèlgica i Holanda, s'encarregaven de l'emmagatzematge i distribució de la cocaïna així com de reclutar persones per a tals fins. Després laborioses actuacions, els investigadors van poder determinar l'existència d'una organització jerarquitzada dirigida per un individu resident entre Mèxic, Colòmbia i Espanya que comptava aquí amb un capitost proveïdor de la mercaderia. Aquest posseïa en un pla de subordinació nombroses persones de la seva confiança de les quals, al seu torn, es desplegava tot un engranatge d'individus amb diferents funcions fins que arribava la droga als responsables de la distribució al detall.

 

En aquest punt de la investigació, i ja de forma conjunta amb les unitats de València, Tarragona i Barcelona, ​​els agents van comprovar que en l'estructura res quedava fora de control i cada funció era desenvolupada de manera específica per una persona en concret. D'aquesta manera, diferents individus s'encarregaven del transport, de la guarda i custòdia, l'enviament dels diners a Colòmbia, aconseguir vehicles, de fer d’homes pantalla per a lloguers d'immobles i fins i tot un d'ells s'encarregava del cobrament o «recordatori» del cobrament dels deutes.

 

Imatge dels 500 quilos de cocaïna que s'han confiscat a una banda que tenia ramificacions a Tarragona. | CNP

Enviament de cocaïna oculta en falsos maons refractaris

 

El passat mes de febrer, i després de dos anys d'intenses investigacions coordinades per jutjats d'instrucció de Fuenlabrada amb la col·laboració de la policia de Tarragona i Barcelona, els agents van comprovar com l'organització començava a preparar una nova logística, amb immobles i vehicles nous, i van sospitar de l'existència d'un imminent enviament de drogues. Per això, es va establir un ampli dispositiu policial al voltant dels investigats i es van activar tots els mecanismes policials de coordinació.

 

A finals del mes de març, els investigadors van detectar més moviment dels «homes forts» de l'organització a l’Estat i van constatar que s'havia produït un nou lliurament. Per això, van aturar diversos vehicles de la banda localitzant diversa quantitat de cocaïna que transportaven en habitacles ocults de difícil accés i localització i on va ser necessària la intervenció de l'GOIT (Grup Operatiu d'Intervencions Tècniques). Els policies van haver de trencar milers de peces fins a trobar aquells que eren buits i que havien estat utilitzats per al transport. Es van poder confiscar fins a 500 quilos de cocaïna i es van detenir a 25 persones, també a Catalunya —on es va fer escorcolls a Tarragona i Barcelona—, dels quals 15 d'ells han ingressat a presó. L'organització desmantellada està relacionada amb els 62 quilos de cocaïna apareguts el passat mes de gener a les platges d’Alacant procedents d'un llançament fallit de la droga adossada a bidons flotants des d'un vaixell mercant.