Desarticulada una xarxa de narcotraficants colombians per intentar transportar cocaïna al Port de Barcelona

L'organització internacional de traficants de cocaïna que pretenia establir-se a Espanya i que estat detinguda por la Policia Nacional a diversos punts de l'Estat pertanyia al càrtel colombià de Cúcuta.

L'organització internacional de traficants de cocaïna que pretenia establir-se a Espanya i que ha estat desarticulada per la Policia Nacional pertanyia al càrtel colombià de Cúcuta i pretenia introduir la cocaïna pel port de Barcelona. Així ho ha explicat als mitjans el cap de la brigada central d'estupefaents, Ricardo Toro, qui ha assenyalat que en aquesta operació contra el narcotràfic, en la qual han estat detingudes 24 persones i de la qual s'ha encarregat el Jutjat d'Instrucció número 4 de Vigo, s'han confiscat un total de 2.435 quilos de cocaïna.

Per aquesta raó, el delegat del Govern a Galícia, Santiago Villanueva, ha qualificat aquesta operació com a «importantíssima», a causa tant de la «quantitat» de droga confiscada com a la «qualitat» de la recerca. «Aquesta és una de les operacions més importants contra el tràfic de cocaïna que s'han realitzat a Espanya en els últims anys, per la gran quantitat de droga i pel nombre de detinguts», ha subratllat el cap de la brigada central d'estupefaents, just abans de posar l'accent que, entre les 24 persones detingudes, hi havia «personatges bastant importants dins del tràfic internacional de cocaïna».  I és que, ha relatat, els càrtels colombians són els «principals proveïdors» de cocaïna per al mercat europeu. «Hem desarticulat dos grups diferents de colombians pertanyents al càrtel de Cúcuta», ha precisat Ricardo Toro, qui ha afegit, com a «tema nou», que «els propis amos de la mercaderia s'havien desplaçat a Espanya fa uns mesos i estaven gestionant ells mateixos la distribució d'aquesta cocaïna». D'aquesta manera, els amos de la mercaderia no recorrien a «delegats», ja que els espanyols detinguts es dedicaven a les tasques de transport.

Les detencions s'han produït a Galícia, Madrid, Donostia i Guadalajara. En concret, a Galíca van tenir lloc a Vigo i Padrón (la Corunya), la qual cosa no vol dir, ha remarcat, que els detinguts estiguessin establerts en aquest punt, ja que «es desplaçaven amb facilitat». De fet, les detencions a Galícia es van produir quan transportaven la cocaïna. «Estaven bastant repartits. La seva feina era recollir aquesta droga que estava emmagatzemada en diferents punts i, a través de cotxes amb uns dobles fons bastant ben construïts, distribuir-la en unes quantitats de 200 o 300 quilos a diferents parts d'Espanya i Europa», ha assenyalat Ricardo Toro. La recerca va començar al juny de l'any passat quan la droga ja estava a terra, tot i que va ser en l'últim mes quan es van intensificar les recerques. De totes maneres, la Policia Nacional sap que aquests dos grups planejaven introduir la cocaïna per via marítima, en un dels casos a través del port de Barcelona.

Encara que l'operació encara no està «tancada del tot», ja que podria haver-hi algun altre detingut, aquests dos grups estan «pràcticament desarticulats». En aquest sentit, el cap de la brigada central d'estupefaents ha assegurat que, fins ara, no s'havia detectat que el càrtel de Cúcuta tingués negocis a Espanya, per la qual cosa entén que aquest fet responia a un «intent d'assentar-se a Espanya». Així mateix, ha negat l'existència d'un pis franc a Vigo i ha explicat que els capitosts d'aquests dos grups van llogar alguns habitatges i cotxes es van instal·lar provisionalment amb la idea de rebre droga i distribuir-la. Referent a això, ha augurat que, si algun dels detinguts hagués triomfat, segurament s'hauria acabat instal·lant a Galícia o en algun altre lloc d'Espanya. Per la seva banda, el cap superior de Policia de Galícia, Manuel Vázquez, ha aprofitat per recordar un inspector de policia mort en un accident de moto en un acte de servei a Múrcia.


Comentaris

envia el comentari