Desarticulat el «càrtel dels Balcans», una banda de tràfic de drogues i armes amb vincles amb Lloret de Mar

La Guàrdia Civil ha detingut 33 persones a Eslovènia i Croàcia | La detenció d'un home que portava armes cap a Barcelona, el detonant de l'operació

Imatge de les armes intervingudes durant l'operació a diversos punts d'Europa.
Imatge de les armes intervingudes durant l'operació a diversos punts d'Europa. | CatalunyaDiari.cat

La Guàrdia Civil, de manera coordinada amb l'Europol, ha desarticulat una important organització criminal, assentada als Balcans, dedicada al tràfic d'armes i de drogues a nivell internacional. Aquesta banda tenia ramificacions a diversos punts de l'Estat i també a Lloret de Mar, a la Selva, on s'han fet diverses entrades i detencions. L'operació s'ha saldat amb la detenció de 32 persones, 22 d'elles a Eslovènia i 10 a Croàcia, a més de la intervenció de 102 armes, moltes d'elles de guerra, entre les quals destaquen fusells Kalaixnikov com l'AK 47, HK-MP5, CETME i subfusells Skorpion, a més de moltes altres armes curtes.

Una intervenció d'armes amb destí a Barcelona precipita l'operació

La investigació ja portava iniciada més de 2 anys i era considerada una de les més importants operacions per part de cossos policials de la Unió Europea i de l'Agència Antigroga dels EUA (DEA) contra una organització criminal que es coneix com a «càrtel dels Balcans». Ara, però, s'ha precipitat l'explotació de l'operació per la detenció el passat mes d'abril d'un ciutadà bosnià en un control rutinari a la regió de Friuli, al nord d'Itàlia, a prop de la frontera amb Eslovènia. Aquesta persona amagava en el seu vehicle un arsenal d'armes, moltes d'elles de guerra i que, suposadament, el seu destí era la ciutat de Barcelona. El motiu que el destí d'aquestes armes fos Barcelona, ​​va ser a causa que les mateixes eren la forma de pagament d'un carregament d'estupefaents que aquesta organització anava a encarregar en els propers mesos.

Equip de treball amb policies d'Eslovènia, Croàcia, Itàlia i la Guàrdia Civil

Per aquests fets es va establir immediatament un equip conjunt de treball coordinat per Europol i format per policies d'Eslovènia, Croàcia, Itàlia i la Guàrdia Civil. En un primer moment es va creure que es tractava d'un grup terrorista, però finalment es va poder constatar que es tractava de les activitats pròpies de l'esmentada organització criminal assentada en els Balcans, l'activitat principal se centrava en el tràfic d'armes a escala internacional i el tràfic de drogues.

De fet, en el marc d'aquesta operació, la Unitat de Policia Judicial de la Zona de Catalunya de la Guàrdia Civil ja havia dut a terme diverses detencions de persones vinculades amb aquesta organització a primers d'any, per delictes contra la salut pública i tràfic de drogues, concretament de marihuana a gran escala, per al que fins i tot aquesta organització havia contractat els serveis d'un enginyer agrònom per controlar la qualitat dels cultius.

Cap detingut a Lloret de Mar

Pel que fa als dos escorcolls que s'han dut a terme Girona la Guàrdia Civil no ha detingut a ningú però s'ha intervingut abundant documentació i material informàtic relacionat amb la investigació. L'anàlisi de tota la documentació obtinguda en totes les entrades permetrà als investigadors identificar possibles vincles amb altres activitats delictives o terroristes fins i tot fora del continent europeu.

La participació de la Guàrdia Civil en aquesta important operació policial a nivell europeu i americà ha estat a càrrec de la Unitat de Policia Judicial de la Zona de Catalunya conjuntament amb la Unitat Central Operativa, comptant també amb el suport del Grup Reserva i Seguretat (GRS) de la mateixa zona i la Intervenció Central d'Armes i Explosius (ICAE).


Comentaris

envia el comentari