Desarticulen una banda especialitzada en les estafes per internet a Catalunya

La Guàrdia civil ha identificat tretze integrants del grup criminal, acusats de cometre 33 fraus valorats en més de 40.000 euros

Un home amb dos ordinadors devant
Els estafadors demanaven als usuaris les seves dades fent-se passar per bancs | Cedida

La Guàrdia Civil ha desarticulat una banda criminal que va cometre 33 estafes per internet en disset províncies espanyoles. Entre les poblacions afectades, hi ha Barcelona, Granollers, al Vallès Oriental, Lloret de Mar, a la Selva, i Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. La policia ha identificat tretze integrants del grup que cometia els fraus amb el mètode del 'pishing', que consisteix a enviar correus electrònics a les víctimes fent-se passar per entitats bancàries per demanar-los l'usuari i la contrasenya i accedir així als seus comptes.

  • Et pot interessar: Els Mossos alerten d’una estafa relacionada amb els bancs

La policia estima que les estafes estarien valorades en més de 40.000 euros. La investigació, que s'emmarca en l'anomenada operació 'Picota', va començar després de rebre una denúncia a Peralta, Navarra. El denunciant explicava que havien fet vuit moviments no autoritzats al seu compte per valor de 4.000 euros.

La policia va detectar que per accedir als diners, els autors de les estafes havien enviat correus electrònics a les víctimes fent-se passar pel seu banc i demanant-los el seu usuari i contrasenya. Al correu, a més, els alertaven que si no introduïen les dades a l'enllaç que els enviaven, se'ls bloquejaria el compte.

Un cop obtingudes les claus, accedint als comptes i extreien els diners a través d'una aplicació de pagament de mòbil a mòbil, amb la qual treballen diverses entitats bancàries, amb quantitats que anaven des dels 100 als 4.000 euros.

Guàrdia Civil
La Guàrdia Civil ha desarticulat la banda i detingut 13 persones | Cedida

Quatre províncies de Catalunya s’han vist afectades per aquesta estafa

Amb la documentació recopilada, els investigadors van sospitar que hi podria haver altres víctimes. En concret, en van localitzar 33 en disset províncies espanyoles. Entre les poblacions afectades, hi ha Barcelona, Granollers, Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols. A la policia també li consta una altra denúncia registrada a Alemanya.

Per perpetrar les estafes, els autors utilitzaven diversos comptes de correu electrònic, se n'han detectat fins a quinze, associades a un proveïdor, anomenat @cox.net, amb seu als Estats Units. La Guàrdia Civil va aconseguir localitzar tretze presumptes autors dels fraus, sis a Cadis, tres a Múrcia, dos a Madrid i dos més a Alacant, de nacionalitats espanyola, marroquí, francesa i búlgara.

Els implicats residien a les províncies de Múrcia, Alacant, Madrid i Cadis. La policia els acusa d'un delicte d'estafa continuada, usurpació d'estat civil i pertinença a un grup criminal organitzat.


Comentaris

envia el comentari