La Policia Nacional ha detingut 22 persones i ha desmantellat dos centres de fabricació il·legal de paquets de tabac a Sant Quirze del Vallès i Constantí, al Tarragonès. El grup internacional, d'origen búlgar, venia el tabac a diferents països de la Unió Europea. Fabricaven paquets de 13 marques diferents.
L'operació ha estat conjunta amb l'Agència Tributària i amb el Ministeri de l'Interior de Bulgària. Els detinguts transportaven el tabac a granel des d'aquest país. N'hi ha 15 que són de nacionalitat ucraïnesa, dos búlgars, tres espanyols, un moldau i un marroquí. S'han registrat nou immobles. Més de 200 persones treballaven pel líder de l'organització en la construcció d'habitatges.
La investigació comença el 2017
La investigació va començar a mitjans del 2017, quan es va tenir constància de l'existència d'un grup procedent de Bulgària que es dedicava al contraban, cometent delictes contra la propietat intel·lectual, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contra la Hisenda Pública.
Les informacions indicaven que membres del grup es desplaçarien des de Bulgària fins a Espanya per establir diverses fàbriques d'elaboració de tabac il·legal, per crear una xarxa de distribució d'aquest producte en l'àmbit nacional i internacional. Portaven el tabac a granel des del país búlgar, sense passar els pertinents controls duaners, i utilitzaven naus instal·lades a l'Estat per emmagatzemar la picadura de tabac i pel muntatge de fàbriques dedicades a la transformació de cigarretes.
Després els distribuïen per països de la UE, principalment Alemanya, Regne Unit i Espanya. Tant la matèria primera com la maquinària procedia de Bulgària, transportada per via terrestre o marítima. El benefici econòmic obtingut era blanquejat a través d'un entramat d'empreses instrumentals. Els detinguts també van cometre frau en diferents establiments amb targetes de crèdit.
Més de 200 persones treballaven per al líder del grup
L'organització tenia tres naus industrials, dues a Sant Quirze del Vallès que s'utilitzaven com a magatzem, i una tercera a Constantí, on estava instal·lada la fàbrica. Es treballava per campanyes de pocs mesos, el que va dificultar la seva localització.
Durant els dos anys que va durar la investigació, els agents van comprovar que el líder del grup estava perfectament instal·lat a l'Estat i tenia una xarxa de negocis legals dedicats a la construcció d'habitatges, al transport per carretera de tota mena de mercaderies i a la compra d'empreses a l'estranger. Tenia més de 200 treballadors dedicats a la construcció d'habitatges de luxe a Espanya i a Bulgària, a més de camioners d'empreses nacionals i internacionals de logística. També havia comprat una empresa de transport per carretera a Mali i mantenia negociacions amb ciutadans de Sud-àfrica amb l'objectiu d'invertir allà.
Una feina de recerca minuciosa
Com que tenia una activitat legal àmplia, els investigadors van haver de fer una feina molt minuciosa per desxifrar quina part del negoci era legal i quina no ho era. Per exemple, s'utilitzaven camions de fruita dirigits a Sevilla per transportar tabac il·legal. A més, utilitzaven comunicacions xifrades i tenien potents inhibidors en els seus desplaçaments, el que denota l'alta especialització del grup.
L'operatiu es va traduir en nou entrades i registres i 22 detencions. Es van desmantellar dos centres de fabricació de paquets de 13 marques diferents i es va intervenir material per a la fabricació de cigarretes, cotxes d'alta gamma, diners en efectiu i abundant documentació.
Més de 400.000 paquets de tabac
Quan es va registrar la fàbrica clandestina es van localitzar 14 ciutadans ucraïnesos i un procedent de Moldàvia. L'encarregat era un ciutadà búlgar. A Sabadell, Galícia i Sevilla es van detenir tres camioners que feien distribució. Els agents van intervenir un vehicle amb 437.500 paquets de tabac de tres marques diferents.
Dintre de la nau de Constantí, que s'utilitzava com a fàbrica, hi havia una altra estructura per insonoritzar el soroll de les màquines. També hi havia una part d'habitatge formada per habitacles per dormir i una zona comuna amb cuina. L'encarregat vivia en un habitacle separat.
A més de la nau principal, es va localitzar també una altra instal·lació secundària amb maquinària auxiliar per al tractament de la picadura i abundant material per produir tabac per fumar en narguil.
Treballadors incomunicats amb l'exterior
Durant la campanya els treballadors vivien a la nau, amb les portes tancades i sense finestres, incomunicats amb l'exterior. Se'ls retiraven els telèfons mòbils i alguns d'ells fins i tot deien que no sabien ni en quin país estaven. Eren treballadors introduïts per carretera, procedents de la Unió Europea en vols que venien d'Ucraïna.
La capacitat de producció era tan important que es falsificaven 13 marques diferents de cigarretes amb llegendes en castellà i anglès. També es falsificava tabac de pipa d'aigua i de xixa. Mai s'havia desmantellat una fàbrica que falsifiqués productes de tantes marques. En un dia podien completar una càrrega com la del camió intervingut a Sevilla.
Un frau de 5,1 milions d'euros
El tabac intervingut tenia un valor superior als 6,5 MEUR, amb un frau de 5,1 milions. A això se li ha de sumar el valor de la maquinària intervinguda. Els residus s'emmagatzemaven a Sant Quirze del Vallès. Aquesta nau també guardava material per empaquetar el tabac. El producte es distribuïa en camions que es desplaçaven fins a Galícia, Andalusia, Regne Unit i Alemanya. Feien canvis de remolc en zones despoblades com a mesura de seguretat. La investigació l'ha dirigit el jutjat d'instrucció número 5 de Sabadell.