Desarticulen un laboratori de falsificació de moneda a Granollers

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones que fabricaven i introduïen bitllets falsos al mercat
En l'escorcoll es van intervenir hologrames per bitllets de 50 euros. | Mossos d'Esquadra

 

Agents de la Divisió Criminal dels Mossos d'Esquadra van detenir, el passat 30 i 31 de març, tres homes de 44, 58 i 59 anys, com a presumptes autors d'un delicte de falsificació de moneda. Les detencions van ser el resultat d'una operació policial iniciada durant el mes de febrer del 2017 arran d'un augment de les denúncies per la detecció de bitllets falsos de 20 i de 50 euros, a diverses localitats gironines. La policia va poder comprovar que una gran quantitat dels bitllets falsificats mostraven característiques similars, tant entre ells com amb els bitllets intervinguts en una operació del 2016 en què una persona va resultar detinguda.

La investigació dels Mossos d'Esquadra els va portar fins a la detenció, el passat 31 de març, d'un home que feia compres amb bitllets falsos a Granollers. L'endemà, una operació policial va permetre la detenció de l'autor material de la falsificació a Granollers i d'un altre distribuïdor a Girona. Aquesta intervenció policial ha desarticulat el centre de falsificació que un dels detinguts havia establert al seu domicili. Durant l'escorcoll, els agents van intervenir una impressora d'injecció, dos escàners, diversos cartutxos de tinta, una talladora de paper, un ordinador, hologrames per a bitllets de 50 euros i una gran quantitat de paper. Segons la policia, en el moment de l'escorcoll, el laboratori tenia capacitat per produir uns 450.000 euros falsos.

 

El falsificador de moneda ja havia estat detingut tres vegades anteriorment, el 1997, el 2000 i el 2016. Per aquest motiu, l'acusat actuava amb zel i fabricava els bitllets de forma artesanal a casa seva. Després, els seus contactes introduïen els bitllets al circuit financer amb un sistema de «degoteig» —fent compres de poc valor en comerços petits. També s'aprofitaven dels venedors de l'ONCE, perquè les falsificacions presentaven les marques tàctils que permeten identificar els bitllets autèntics mitjançant el tacte. El passat dissabte, 1 d'abril, els detinguts van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs.

 

El laboratori disposava de capacitat per fabricar uns 450.000 euros falsos. | Mossos d'Esquadra