IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Desarticulen una banda criminal que robava en caixers automàtics després de rebentar-los amb explosius

Els detinguts de la primera fase de la investigació van passar a disposició dels Jutjats de Valls, que va ordenar l'ingrés a presó de set persones

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda criminal que robava diners de caixers automàtics fent-los volar amb l'ús d'explosius. Els delinqüents, alguns amb antecedents a països europeus, també cometien robatoris a domicilis i estafes bancàries. La investigació, iniciada fa gairebé un any —l'abril de l'any passat—, s'ha fet en dues fases i s'han detingut un total de 23 persones, la majoria d'origen xilè. En la primera fase, duta a terme per la unitat d'investigació del Camp de Tarragona, es van detenir catorze persones que cometien estafes per tota la geografia catalana. També se'ls atribueix el robatori en un centre comercial al Vallès Occidental on van fer explotar dos caixers automàtics, així com una vintena de robatoris amb força a domicilis. La segona fase, que s'ha allargat fins finals d'aquest gener, s'ha saldat amb nou detinguts més, també per delictes de robatori amb força a domicilis i a caixers, novament amb ús d'explosius. Una desena dels detinguts han ingressat a presó i l'operació continua oberta.

Una de les armes intervingudes en l'operació. | CME

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Robatoris amb Força (UCRF), amb la col·laboració d'altres unitats de Mossos i de la policia espanyola, han desarticulat una organització criminal dedicada a diferents delictes de caràcter patrimonial. Segons informen fonts dels Mossos, la investigació s'ha dut a terme en dues fases i s'han detingut un total de 23 persones.

La primera fase d'aquesta investigació, duta terme íntegrament per la UCRF en col·laboració amb la Unitat Territorial d'Investigació del Camp de Tarragona, es va iniciar l'abril de 2016 i va finalitzar el 3 d'agost. En aquest període els agents van detenir catorze persones, la majoria d'origen xilè, que es dedicaven de forma sistemàtica a realitzar estafes, robatoris amb força a domicilis i robatoris amb força a caixers automàtics amb la utilització de gasos explosius.

Objectes trobats durant els escorcolls. | CME

Les estafes consistien en sostreure documents acreditatius i targetes bancàries per després fer-se passar pel titular i extreure diners en efectiu a la finestreta de l'entitat bancària. Per realitzar les estafes, a més dels integrants de l'organització, hi participaven persones d'origen espanyol que, a canvi de diners, es feien passar pels titulars dels documents. Cometien aquestes estafes per tota la geografia catalana però també s'han detectat casos a altres zones de l'estat espanyol: València, Vitòria i Pamplona.

D'altra banda, els seus coneixements en matèria d'explosius els permetia cometre robatoris a caixers amb la utilització d'una barreja de gasos. Concretament se'ls atribueix el robatori comès durant la nit de Sant Joan a l'interior d'un centre comercial situat en una població del Vallès Occidental. En aquella ocasió van fer explotar dos caixers automàtics i, per garantir-se la fugida, van tallar diverses vies d'accés col·locant-hi matalassos que cremaven, llençant-hi punxes metàl·liques i creuant-hi vehicles sostrets. Quant als robatoris amb força a domicilis, se'ls atribueixen 20 fets, també repartits per diverses localitats catalanes, especialment a les comarques de la Selva, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental. L’objectiu principal era sostreure diners en efectiu, joies i objectes electrònics.

Durant els registres domiciliaris es van recuperar, entre d'altres, un centenar de DNI sostrets. Aquests documents provenien principalment de furts i robatoris a interior de vehicle, de robatoris violents i de robatoris amb força en habitatges. També es van localitzar joies, rellotges i aparells electrònics -provinents de robatoris a domicili- així com un gran nombre de punxes metàl·liques, com les que es van trobar a prop dels caixers automàtics explotats, i diners en efectiu coberts de tinta, mecanisme de seguretat propi dels caixers quan els diners són retirats per la força.

A la segona fase de la investigació es va constituir un equip conjunt entre Mossos d'Esquadra i diferents unitats del cos de la policia espanyola, ja que els sospitosos havien començat també a operar a la comunitat de Madrid. En aquest cas la investigació es va iniciar al juny i van concloure el 23 de gener amb la realització de set entrades i perquisicions a diferents domicilis de Catalunya i amb nou detinguts, la majoria dels quals d'origen xilè. Se'ls atribueixen delictes de robatori amb força a domicilis i també a caixers, novament amb ús d'explosius.

Caixers automàtics després de rebentar-los amb explosius. | CME

Respecte als robatoris amb força, en aquesta ocasió se'ls ha pogut relacionar amb quinze robatoris. La majoria van ser comesos en diversos municipis de la Selva Interior, la Selva Litoral, el Gironès, el Maresme i el Vallès Oriental. Segons fonts policials, l'objectiu principal era sostreure diners en efectiu, joies i objectes electrònics. Els investigadors també els han pogut atribuir l'autoria de dos nous robatoris a caixers automàtics fent servir explosius, un dels quals comès a finals de de juny a Riudellots de la Selva d'on es van emportar un 7.300 euros i un altre en grau de temptativa a Badalona.

En aquest segon cas els lladres van llençar a les vies d'accés unes 500 punxes metàl·liques per dificultar la resposta policial i assegurar-se la fugida. A més, diversos vehicles particulars van patir punxades de rodes i fins i tot una persona es va ferir trepitjant un d'aquests claus. Pel que fa als tres casos de robatoris amb força a caixers també se'ls considera autors dels delictes de tinença d'aparells explosius i de danys agreujats pels desperfectes provocats en les explosions provocades, a més dels robatoris dels vehicles que van utilitzar per dur a terme els robatoris.

La investigació també ha permès identificar persones de l'entorn delinqüencial dels detinguts, totes de fora de l'Estat, que col·laboraven amb l'organització criminal falsificant la documentació i gestionant la compravenda dels objectes sostrets en els robatoris a domicilis. Igualment se'ls ha pogut imputar a alguns dels detinguts un delicte contra la salut pública, i se'ls han intervingut aproximadament quatre quilograms de marihuana. Durant la investigació s'ha constatat també l'alta mobilitat dels investigats, alguns dels quals acumulen antecedents en diferents països de la Unió Europea, en algun cas fins i tot en quatre països diferents. Policialment es té constància de la seva actuació en països com França, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Suècia, Itàlia i Regne Unit.

Els 14 detinguts de la primera fase de la investigació van passar a disposició judicial el dia 5 d'agost de 2016. El Jutjat d'Instrucció número 2 de Valls va ordenar l'ingrés a presó de set de les persones detingudes. Els detinguts de la segona fase van passar a disposició judicial el 25 de gener. En aquest cas el Jutjat d'Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners va decretar l'ingrés a presó de tres dels integrants del grup. La investigació continua oberta per determinar si han participat en més robatoris i per localitzar la resta de membres de l'organització que han estat identificats i pels quals s'han emès ordres judicials de crida i cerca. Les joies recuperades en el decurs dels escorcolls als domicilis dels detinguts s'han penjat a la pàgina web d'objectes recuperats dels Mossos d'Esquadra per possibilitar que siguin reconegudes pels seus legítims propietaris.


Comentaris

envia el comentari