Dos agents de la Policia Nacional d'esquena

Desmantellen un grup que havia estafat més de 2 milions d'euros: actuava a Catalunya

Els detinguts finançaven productes d'alta gamma amb la documentació personal de les víctimes

Nou cop contra els grups d'estafadors. A Catalunya, es van detectar estafes a les demarcacions de Barcelona i Girona. Tot plegat, en una investigació que ha durat, gairebé, més d'un any.

Desarticulada una xarxa d'estafa

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup que havia estafat més de 2 milions d'euros arreu de l'Estat sol·licitant préstecs per comprar productes d'alta gamma després d'aconseguir les dades de les víctimes de manera fraudulenta.

En el marc de l'operació, s'han detingut set homes per 353 delictes dividits entre estafa, usurpació d'estat civil, falsedat documental, furt, robatori amb força, receptació, revelació de secrets i pertinença a grup criminal.

Hi ha, també, onze investigats.

32 províncies afectades

A principis de setembre del 2020, agents de la Guàrdia Civil de Tavernes Blanques, al País Valencià, van rebre dues denúncies per càrrecs en comptes bancaris a conseqüència de préstecs bancaris que no havien sol·licitat.

En començar a investigar aquests fets, van trobar que la trama era més extensa i que afectava 32 províncies:

Albacete, Alacant, Barcelona, Almeria, Astúries, Àvila, Badajoz, Càceres, Cantàbria, Castelló, Còrdova, Girona, Granada, Guipúscoa, Huelva, Osca, Jaén i La Corunya. 

A més de Lleó, Logronyo, Madrid, Múrcia, Navarra, Pontevedra, Sevilla, Toledo, València, Valladolid, Vitòria, Biscaia, Zamora i Saragossa.

Es feien passar per una immobiliària

Els autors havien creat diversos perfils falsos en una empresa espanyola que oferia diferents servies a internet. Entre aquests, un portal immobiliari.

Als anuncis, les víctimes s'interessaven per llogar habitatges, amb un preu per sota de l'habitual, i d'aquesta manera els autors sol·licitaven la documentació personal a les víctimes.

Adquirien préstecs a través de la documentació de les víctimes

La Guàrdia Civil va esbrinar, també, que alguns dels préstecs estaven a nom, principalment, de persones estrangeres que havien estat víctimes de robatoris, furts i robatoris en interior de vehicle a Madrid.

El grup utilitzava aquesta informació personal per adquirir préstecs en línia i així pagar productes d'alta gamma com bicicletes o vehicles.

Un cop els productes eren enviats per les botigues, els autors els oferien a través de plataformes de segona mà a un preu molt per sota del seu valor real, amb la intenció de vendre'ls i obtenir el benefici econòmic de les vendes amb rapidesa.

Desarticulat un grup d'estafa
S'han detingut 7 homes per 353 delictes. | ACN

L'operació policial

La primera fase de l'operació es va iniciar el febrer del 2021 amb un registre domiciliari a La Eliana, al País Valencià, on els agents van intervenir un ordinador portàtil, diversos telèfons mòbils i documentació relacionada.

A finals del febrer passat es va portar a terme la segona fase de l'operació, que va acabar amb sis detinguts d'entre 22 i 45 anys de nacionalitat espanyola; i un més de 26 anys i nacionalitat britànica.

A més dels onze investigats, nou tenen entre 24 i 61 anys i nacionalitats espanyoles i dos més 30 i 60 anys i nacionalitats portuguesa i colombiana, respectivament.