Desclassifiquen els «Expedients OVNI» de l'Exèrcit de l'Aire espanyol

80 albiraments documentats poden consultar-se a la Biblioteca Virtual de Defensa

Els «Expedients OVNI» de l'Exèrcit de l'Aire espanyol han estat desclassificats i informatitzats, i ara es poden consultar a la Biblioteca Virtual de Defensa. En aquests documents, s'hi troben els expedients de 80 albiraments en llocs de tota Espanya, esdevinguts entre 1962 i 1995. Els documents, que contenen unes 1.900 pàgines, recullen dades aportades tant per personal i material de l'Exèrcit de l'Aire com per testimonis civils, a més del lloc de l'albirament, la data, el resum dels fets, les consideracions, les conclusions i la proposta de classificació o desclassificació.

 

Cada expedient és diferent en funció de l'albirament que recull, així que mentre alguns consten tan sols de dues pàgines, uns altres en poden tenir desenes. El fenomen observat en el vol oficial en el qual anava el llavors president Suárez apareix en el mateix expedient en el qual van ser documentats altres albiraments en altres parts d'Espanya com València, Motril, Càceres i León.

Així, el 28 de novembre de 1979 un controlador va avisar que «en la vertical de Madrid hi havia dos OVNI que estaven sent observats per una multitud de persones», per la qual cosa un «avió d'alarma» va sortir de la base de Torrejón i va ascendir a 35.000 peus, «orbitant» sobre el punt en el qual, segons el controlador, es trobava el contacte, a uns 80.000 peus. L'expedient confirma que el pilot de l'avió d'alarma no va veure «absolutament res» encara que «les condicions meteorològiques eren excel·lents». Tot i que «es va tenir contacte radar quatre vegades que coincidia amb la informació» del controlador, l'avió «va sobrevolar en repetides ocasions el punt de localització que coincidia amb la vertical de Barajas sense tenir cap contacte visual».

 

En el mateix document s'informa d'altres albiraments estranys. Per exemple, el 27 de novembre de 1979 es van registrar «llums en el cel observades per moltes persones» i «sons desconeguts»; el 1971, «objecte lluminós seguint a un T-33 en ruta Talavera-Getafe»; el 1977, «llums sobre Madrid»; el 17 de setembre de 1980, «detecció de sò desconegut»; el 4 de gener de 1984, «objecte desconegut sobre Càceres»; i una nit d'aquest mateix any, «objecte lluminós estàtic prop de la capçalera de la pista, observat des de la torre per nombrosos militars» en l'aeròdrom de León.

Comentaris