Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Mossos d'Esquadra durant el registre

Desmantellen un grup que havia estafat més de 730.000 euros a entitats bancàries

Obrien comptes a noms d'empreses on giraven rebuts fraudulents i després en demanaven la devolució

Els Mossos d'Esquadra durant el registre
Els Mossos d'Esquadra durant el registre a l'organització estafadora   | Mossos d'Esquadra

Cinc detinguts en desarticular una organització d'estafadors. Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal dedicada estafar entitats bancàries a partir d'un complex entramat financer.  En total han estafat més de 730.000 euros i hi ha cinc detinguts.

Els membres del grup  obrien comptes a noms d'empreses on giraven rebuts fraudulents mentre simulaven una activitat comercial, després en demanaven la devolució. La investigació va començar a finals de l'any passat, quan els apoderats de dues oficines d'una mateixa entitat bancària van detectar, coincidents en el temps, que eren víctimes d'una estafa. L'ideòleg de la trama havia treballat en una entitat i coneixia l'operativa.

Les  denúncies posaven en relleu que un grup de persones havia obert, a nom d'empreses, comptes bancaris en les seves respectives oficines que posteriorment havien utilitzat per estafar les entitats mitjançant el gir fraudulent de rebuts, a través de la simulació d'una activitat comercial inexistent.

Utilitzaven tres modalitats d'estafa

Al cap de pocs dies es va registrar una  tercera denúncia d'una altra entitat bancària, a finals del mes d'octubre del mateix 2018. L'organització duia a terme  tres modalitats d'estafa. La principal consistia en la posada en marxa d'un sistema que usava una xarxa de societats pantalla amb l'obertura de diversos comptes corrents a nom d'aquestes societats.

L'organització utilitzava una xarxa de testaferros perquè obrissin una sèrie de comptes corrents des d'on es simulava una activitat comercial amb una sèrie d'empreses, també controlades pel grup, on es giraven una sèrie de rebuts. La llei estableix que es pot reclamar la devolució de rebuts durant vuit setmanes. Demanaven tornar els rebuts i alhora també retiraven els diners cobrats.

El  segon mètode d'estafa consistia a constituir-se com a empresa  proveïdora de materials de la construcció i, d'aquesta manera, aconseguir línies de crèdit per dur a terme l'activitat comercial. Aleshores adquirien material d'obra que després venien al mercat negre a un preu favorable i deixaven la línia de crèdit impagada.

Finalment, també compraven a terminis telèfons mòbils d'alta gamma en botigues de telefonia. Després venien els mòbils a un preu inferior del seu preu real i no satisfeien els pagaments.

L'ideòleg havia treballat en una entitat

Durant la investigació els agents han constatat que els arrestats disposaven d'uns profunds coneixements sobre el funcionament de les entitats  bancàries. De fet l'ideòleg de la trama és una persona que havia estat vinculada professionalment amb una entitat, i per això tenia coneixements de l'operativa financera. D'altra banda, disposaven de gran capacitat logística i d'inversió.

A la cúpula hi havia els cinc arrestats, entre els que hi figurava el cervell de la trama i el seu home de confiança. En el segon escalafó hi havia la persona que s'encarregava de  captar els testaferros i de gestionar els proveïdors, just per sobre del conjunt de testaferros que s'encarregaven d'obrir els comptes a partir de l'assessorament del cervell de la trama, que els acompanyava en el moment de l'obertura.

Un dels responsables volia fugir de Catalunya

Una de les pistoles comissades en l'operació
Una de les armes de foc comissades en l'operació | Mossos d'Esquadra

Els Mossos es van assabentar que un dels principals responsables de l'entramat criminal tenia intenció de marxar de Catalunya. El 7 de novembre es va dur a terme l'operatiu policial per desarticular la trama: es van fer vuit entrades, sis a domicilis particulars i dues a empreses, a les poblacions de Caldes de Malavella, dues a Sant Vicenç de Montalt, dues a Santa Coloma de Farners, i també a Barcelona, Arenys de Mar i Porqueres.

Els agents van intervenir diversa documentació, terminals de telèfons mòbils, ordinadors i tauletes, 142.000 euros en efectiu, tres armes de foc i tres caixes de munició, talonaris, xecs i pagarés, a més de targetes de crèdit i onze vehicles.

Els arrestats van passar a disposició judicial el dia 8 de novembre i el jutge va decretar l'ingrés a  presó per a quatre dels detinguts i llibertat amb càrrecs per al cinquè. Altres 36 persones que integraven la xarxa criminal estan pendents de ser citades pel jutge.

La investigació continua oberta, ja que s'ha trobat una gran quantitat de documentació que està en fase d'anàlisi que pot fer aflorar més estafes. Els agents han pogut acreditar  22 fets delictius, amb una estafa de més de 730.000 euros, tot i que  la xifra probablement s'incrementarà.

També et pot interessar...