√öLTIMA HORA

ūüĒī Els Mossos carreguen per desallotjar la C-65 al Giron√®s

Cau una xarxa de frau online que ha estafat prop de 900.000 euros

S'han detingut 45 persones i s'han identificat 2.400 víctimes, xifra que podria augmentar
Han identificat 2.400 v√≠ctimes de la que es considera la xarxa m√©s activa d'aquest tipus d'estafa | Cedida

 

La Policia Nacional ha detingut 45 persones per una complexa xarxa de frau online que ha estafat prop de 900.000 euros. Els investigadors han identificat 2.400 v√≠ctimes de la que es considera la xarxa m√©s activa d'aquesta modalitat delictiva i no es descarta que la xifra pugui augmentar per la complexitat de l'estafa. Un dels arrests s'ha fet a Barcelona, 30 m√©s a la prov√≠ncia de Madrid, 12 a Alacant, un a Sevilla i un altre a Albacete, entre els quals hi ha els m√†xims responsables del grup.

 

Utilitzaven fins a 100 identitats diferents per cometre les estafes, amb 286 comptes bancaris. Els detinguts creaven p√†gines similars a d'altres de reconeguda solv√®ncia per√≤ amb una petita variaci√≥. S'ha acabat demanant el bloqueig de 39 p√†gines web fraudulentes. El client comprava productes pensant que accedia al web original i despr√©s li trucaven fent-se passar per empleats del seu banc i aconseguir aix√≠ la seva clau d'acc√©s a la banca online.

 

Un gran nombre de den√ļncies en relaci√≥ a la venda fraudulenta  

La investigaci√≥ va comen√ßar quan els policies van detectar un important volum de den√ļncies relacionades amb la venda fraudulenta de productes tecnol√≤gics a trav√©s d'internet. A trav√©s de webs que semblaven fiables, l'usuari adquiria articles, que no rebia, mitjan√ßant una transfer√®ncia banc√†ria.

 

Amb les dades del client, els delinq√ľents trucaven simulant ser empleats del seu banc. D'aquesta manera podien fer operacions com ara contractar cr√®dits de concessi√≥ immediata per transferir els fons a tercers comptes que controlava el grup criminal.

 

La majoria de les p√†gines web oferien productes que s√≥n demandats en qualsevol moment de l'any, com tel√®fons o videojocs, per√≤ tamb√© aprofitaven altres oportunitats de venda, com ara el partit de futbol de la final de la Champions League amb la creaci√≥ d'una p√†gina de revenda d'entrades. Tamb√© a l'estiu col¬∑locaven p√†gines d'aire condicionat o a l'hivern de venda de llenya, a m√©s de planejar per als pr√≤xims mesos un de lloguer d'habitatges tur√≠stics. 

 

Els estafadors trucaven a les víctimes fent-se passar per la seva entitat bancària | Cedida

 

Usurpaven identitats o les compraven a persones en situació precària

Els comptes on traspassaven els diners estafats els obrien col¬∑laboradors o 'mules', que amb les seves identitats o d'altres robades, feien extraccions d'efectiu en caixers autom√†tics o enviaments a trav√©s d'aplicacions online. De fet, en els registres policials es van intervenir 72.400 euros en efectiu que estaven amagats al domicili del principal investigat, documentaci√≥ banc√†ria a nom de tercers i material inform√†tic. 

 

Oferien entre 50 i 100 euros a persones en situaci√≥ prec√†ria perqu√® obrissin comptes corrents i els cedissin als responsables de les organitzacions. Tamb√© usurpaven identitats de persones que enganyaven a trav√©s de plataformes de compravenda d'articles entre particulars. Contactaven amb persones que tenien anuncis de venda de productes i els demanaven una fotografia del seu DNI per verificar la seva identitat i formalitzar la suposada venda. 

 

El grup tenia una √†mplia xarxa de comptes corrents, diverses l√≠nies telef√≤niques i molts dominis, que registraven a nom de terceres persones, usurpant les seves identitats. Tamb√© contractaven els serveis de dissenyadors de p√†gines web per crear i posar en marxa diverses botigues online que imitaven p√†gines web d'empreses fiables.  A m√©s, es mofaven p√ļblicament dels estafats contactant amb ells per tel√®fon o a trav√©s de f√≤rums d'internet on es denunciaven aquestes estafes. D'all√† extreien informaci√≥ sobre les den√ļncies interposades i altres mesures que adoptava el col¬∑lectiu afectat.

 

També et pot interessar...

 

Comentaris