YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Detecten amiant en 38 vagons i diverses instal·lacions del metro de Barcelona

L'entitat de transport insisteix que no hi ha cap perill per als passatgers o per als treballadors | El producte es troba a la pintura dels baixos dels combois, i també en algunes cobertes

TMB ha detectat la presència d'amiant en altres 38 vagons del metro
TMB ha detectat la presència d'amiant en altres 38 vagons del metro | Cedida

Creix el nombre de vagons del metro de Barcelona on s'ha detectat la presència d'amiant. En concret, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha informat que, d'un total de 109 cotxes analitzats, el producte químic perjudicial per a la salut ha estat localitzat en 38, després que fa tan sols uns dies s'hagi parlat únicament de tres. 

De la mateixa manera que en els primers casos, el producte ha estat detectat a la pintura antisonora dels baixos dels vagons. Es tracta, però, d'un derivat que no desprèn fibres, i que segons l'entitat de transport no suposa un perill ni per als passatgers, ni tampoc per als treballadors de l'empresa. El conseller delegat de TMB, Enrique Cañas, ha explicat que la qualitat de l'aire és «total», i que els vehicles afectats continuaran circulant durant els tres o quatre anys de vida útil que els queda. 

Els vagons amb amiant seran senyalitzats

Segons l'entitat de transport, la prioritat de l'actual direcció és la seguretat del seu personal, i és per això que els vehicles amb amiant portaran una marca, perquè no se'ls faci cap actuació de manteniment que pugui alterar la pintura, i fer que s'acabi llançant a l'aire les fibres, altament cancerígenes. 

Els combois afectats són, en general, trens de les sèries 3.000 i 4.000, que es van fabricar a la segona meitat dels anys 80, i això vol dir que molt aviat hauran de ser canviats, perquè se'ls acaba la vida útil. Pel que fa als vehicles que han donat un resultat negatiu, se'ls farà una segona anàlisi, per acabar de confirmar l'absència de l'amiant. 

L'amiant ha aparegut a la pintura antisonora dels baixos d'alguns vagons
L'amiant ha aparegut a la pintura antisonora dels baixos d'alguns vagons | Cedida

Actuacions contra l'amiant a les instal·lacions

L'entitat de transport també ha explicat que es realitza un seguiment de la presència d'amiant a les mateixes instal·lacions del metro. En aquest cas, l'amiant es troba, principalment, en forma de planxes de fibrociment, emprat com a coberta en la construcció d'edificis i dependències. 

TMB sí que ha decidit prendre mesures més contundents en aquest cas, eliminant o recobrint el producte químic. Per ara, durant diverses obres en algunes dependències s'han retirat,«de manera segura i controlada» uns 3.000 metres quadrats de material perillós.

A banda, es continua realitzant un minuciós inventari de qualsevol element o punt de la xarxa de metro que pugui tenir amiant, i uns 185 treballadors en actiu estan seguint un protocol de seguretat, que posteriorment s'estendrà a la resta. Altres 89 extreballadors, jubilats, també tenen un seguiment especial, a través del sistema de salut públic. 


Comentaris

envia el comentari