IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Detecten el primer cas de nen bombolla a Catalunya gràcies a la prova del taló

Una malaltia en què el pacient no té sistema immunitari, el que significa que fins i tot un refredat li podria causar la mort

Detecten el primer nadó bombolla de Catalunya gràcies a la prova del taló
Detecten el primer nadó bombolla de Catalunya gràcies a la prova del taló | CCMA

La prova del taló, la punció que es fa als nadons en aquesta part del cos per analitzar la sang i veure si tenen alguna de les 24 malalties que s'analitzen, ha permès detectar el primer cas de nen bombolla a Catalunya, és a dir, el primer nadó en què s’ha diagnosticat la immunodeficiència combinada greu. 

Es tracta d'una malaltia en què el pacient no té sistema immunitari, el que significa que fins i tot un refredat li podria causar la mort. De fet, això és el que els hi passa als nens i nenes que no són diagnosticats ni tractats abans de l'any.

Segons ha informat TV3, aquest primer nadó bombolla català és en Derek, qui està en aïllament a l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona, preparant-se per rebre un trasplantament de medul·la, amb més d'un 95% de possibilitats de curar-se completament

Els inicis del cribratge d'aquesta malaltia 

Cal recordar que el cribratge d'aquesta malaltia es va incorporar el gener del 2017 i durant aquest temps ja s'han analitzat mostres de 86.000 nens: 75.000 el primer any i 11.000 en el que va de 2018.

El cap de la Unitat d'Infeccioses i Immunodeficiències de Pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron, Pere Soler, ha explicat que la incidència és una mica menor de l'esperada, ja que les previsions eren detectar un cas per cada 35.000 o 50.000 analitzats, tot i que  no descarta que aquesta hipòtesi s'acabi complint.

Catalunya, el primer d'Europa

Tanmateix, val a dir que Catalunya és el primer indret d'Europa que ha incorporat el cribratge d'aquesta malaltia a la prova del taló. I és que, tal com explicar Soler, es necessita una inversió inicial d'entre 200.000 i 300.000 euros i una certa formació dels analistes que estudien les mostres.

Dues raons que expliquen el perquè alguns països encara no l'han incorporat. No obstant això, i des del punt de vist de Soler,  el cost és «irrisori» si es té en compte el que permet estalviar en tractaments posteriors «només que trobis un o dos casos anuals».

 

D'altra banda, aquesta prova del taló també ha permès detectar altres malalties del sistema immunitari que tot i no ser tan greus, «permeten millorar la qualitat de vida» del nadó anys abans del que es trobarien malalties d'aquest tipus.


Comentaris

envia el comentari