Caçada pels Mossos una banda criminal multidisciplinària a Nou Barris: robatoris, ocupacions il·legals i tràfic de marihuana

La policia catalana va desplegar un dispositiu amb més de 200 agents per assaltar les cases dels dotze detinguts, tots de nacionalitat espanyola | Revenien els pisos ocupats per 1.000 euros

Els Mossos d'Esquadra han detingut dotze persones que, des de Nou Barris, es dedicaven a robar la càrrega de camions de la Zona Franca, que ocupava pisos i després el revenia a terceres persones i que també aprofitaven els diners robats per muntar plantacions de marihuana. La investigació, liderada per la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de Barcelona i de la Unitat d'Investigació (UI) de la comissaria de Nou Barris, imputa als detinguts els presumptes delictes contra la salut pública, sis robatoris amb força a establiments comercials, tres robatoris de vehicles, set robatoris de mercaderies de camions estacionats en polígons industrials, tinença d'armes de foc, conducció temerària i pertinença a organització criminal. La policia catalana ha detingut nou homes i dues dones, tots de nacionalitat espanyola. Cinc d'ells han ingressat a presó.

La investigació policial es va iniciar quan es va detenir coneixement de diversos robatoris de la càrrega de camions de la Zona Franca i els Mossos van començar a treballar per poder identificar els lladres. Es va obrir una línia d'investigació per localitzar i identificar els possibles receptadors i distribuïdors de la mercaderia sostreta. Aquestes gestions van permetre ubicar el lloc on vivien els investigats, membres del grup criminal, que va resultar ser una barriada ubicada al districte de Nou Barris entre els barris de Can Peguera i Turó de la Peira.

Lladres que es dedicaven a tot tipus de delictes

Els investigadors de la UI de Nou Barris van constatar que els lladres de camions es relacionaven amb la finalitat de cometre fets delictius, més enllà dels robatoris que habitualment cometien quan sostreien les càrregues de camions. Es va poder observar que els membres del grup criminal cometien, des de robatoris tipus teloner, robatoris amb força a establiments, instal·lació i gestió de plantacions de marihuana, venda de substàncies estupefaents, tinença i venda d'armes i ocupacions de pisos per revendre'ls a terceres persones o per instal·lar-hi plantacions de marihuana.

Moment de l'entrada dels agents de la BRIMO a casa dels detinguts.
Moment de l'entrada dels agents de la BRIMO a casa dels detinguts. | CatalunyaDiari.cat

El grup disposava d'especialistes que es desplaçaven en horari nocturn a la Zona Franca de Barcelona i a polígons de l'àrea metropolitana per tal de detectar camions que estiguessin carregats amb l'objectiu de sostreure'ls la mercaderia. També en horari nocturn es dedicaven a realitzar robatoris a bars i botigues, on accedien forçant la porta, realitzant un butró o realitzant encastaments amb algun vehicle sostret la mateixa nit, robatoris que van realitzar a Barcelona i a altres poblacions de l'àrea metropolitana, com per exemple Martorell o Igualada, tal com ha pogut confirmar la policia catalana després de relacionar-los.

Els beneficis els invertien a plantar marihuana

La investigació ha permès determinar que part dels beneficis obtinguts es destinaven a instal·lar i mantenir plantacions de marihuana en diferents domicilis del districte de Nou Barris. La venda de la marihuana es realitzava juntament amb la venda al detall d'altres substàncies estupefaents com cocaïna i haixix.

Més de 200 agents van participar en la detenció de la banda, a Nou Barris.
Més de 200 agents van participar en la detenció de la banda, a Nou Barris. | CatalunyaDiari.cat

 

Una altra rama de la banda: ocupar i vendre pisos per 1.000 euros

Els investigats s'havien especialitzat també en l'ocupació il·legal d'immobles, la gran majoria eren propietat d'entitats bancàries. Un cop ocupaven il·legalment aquests pisos, els oferien a terceres persones a canvi d'entre 800 i 1.200 euros per aconseguir l'accés a l'immoble. L'aigua i la llum també se'ls hi facilitava, punxant-los del carrer. També els utilitzaven per a instal·lar-hi plantacions de marihuana. Fins ara, els investigadors han pogut acreditar l'ocupació de com a mínim vuit domicilis diferents, ja sigui per revendrels il·legalment o per plantar-hi marihuana.

Els mossos investiguen també si almenys deu pisos més, que actualment estan ocupats de manera il·legal, podrien estar relacionats amb aquestes persones. De fet, diversos membres del grup vivien també en pisos ocupats i havien ocupat una casa de cinc plantes a Hostalets de Pierola on pretenien instal·lar-hi una gran plantació de marihuana i on es van trobar en el moment dels escorcolls material per a dur-la a terme.

Un membre de la banda facilitava la clau de l'alarma per ocupar els pisos

Es dóna la circumstància, segons els Mossos, que un dels membres del grup treballava en una empresa de manteniment de pisos que eren de titularitat bancària. Aquesta persona aprofitava per informar el líder del grup dels pisos que quedaven buits i si podia feia còpia de les claus de la porta i si el domicili tenia alarma els hi facilitava la clau de l'alarma per evitar la presència policial en el moment de la intrusió.

ARRO i BRIMO de Mossos van assaltar onze pisos de la banda criminal.
ARRO i BRIMO de Mossos van assaltar onze pisos de la banda criminal. | CatalunyaDiari.cat

 

Una altra de les activitats que els investigadors van detectar va ser la tinença i venda d'armes de foc, fet que ja s'intuïa a l'inici de la investigació pels diferents antecedents policials dels principals investigats. Precisament, el líder del grup, que tenia nombrosos antecedents policials per delictes greus, gestionava directament la resta dels investigats, cadascun dels quals tenia assignat diferents rols, la qual cosa facilitava la comissió dels fets delictius.

Una operació policial perillosa amb 200 agents

Quan els agents van tenir tota la informació, i quan van rebre l'autorització judicial del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, es va fer l'entrada i escorcoll a onze domicilis de la zona de Nou Barris amb un dispositiu molt important d'agents, gairebé 200, per la seva complexitat i perillositat, de la banda i de l'entorn. Es van desplegar agents de la Brigada Mòbil i de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra que van assaltar els pisos dels detinguts.

L'operatiu policial es va saldar amb la detenció de dotze membres del grup investigat, el desmantellament de cinc plantacions de marihuana, el comís de més de 32 quilograms de marihuana amb un valor al mercat negre de 37.000 euros, petites dosis de cocaïna preparades per a la venda, un arma de foc real, diverses armes simulades, un aparell que facilitava la sostracció de vehicles i multitud d'objectes sostrets en els robatoris dels camions de la Zona Franca i de bars i pisos.

La marihuana era un dels seus models de negoci il·legal, entre molts altres.
La marihuana era un dels seus models de negoci il·legal, entre molts altres. | CatalunyaDiari.cat

 

Als arrestats se'ls imputen delictes contra la salut pública, sis robatoris amb força a establiments comercials, tres robatoris de vehicles, set robatoris de mercaderies de camions estacionats en polígons industrials, tinença d'armes de foc, conducció temerària i pertinença a organització criminal. Els detinguts, nou homes i tres dones nacionals d'entre 21 i 50 anys d'edat, van passar a disposició del jutjat el diumenge 3 de juny. Cinc d'ells van ingressar a presó i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i els Mossos no descarten més detencions.


Comentaris

envia el comentari