URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Detingudes quatre persones per fer-se pasar per operaris de gas i estafar ancians a Catalunya

Les víctimes sovint eren persones grans amb malalties com Alzheimer o Párkinson | Els Mossos afirmen que havien comès fins a 21 delictes
Tes homes i una dona han estat detinguts | Cedida
 

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup de quatre persones, tres homes i una dona d'entre 34 i 38 anys, que es dedicaven a fer-se passar per falsos tècnics en revisions de gas per estafar i robar a persones d'edat avançada, ha informat la policia catalana en un comunicat aquest diumenge.

 

La detenció del grup es va produir dijous 22 i estan acusats de ser els presumptes autors de diversos delictes de robatori, estafa, delictes lleus de furt, falsificació de document mercantil i un delicte de pertinença a grup criminal.

 

La investigació va començar a l'octubre, quan els Mossos van centrar les indagacions sobre grups que es feien passar per falsos tècnics per robar a gent gran en un grup molt actiu que actuava a la ciutat de Barcelona.

 

Aquest grup actuava sempre de la mateixa manera: la dona feia d'operadora telefònica i trucava per concertar una cita simulant que treballava per a alguna empresa de subministrament amb el pretext de fer una revisió de manteniment periòdica, i les víctimes eren persones d'edat avançada que vivien soles i, en algunes ocasions, tenien malalties com Alzheimer o Parkinson.

El dia de la visita es desplaçaven al domicili de la víctima dos o tres membres del grup, dels quals un feia funcions de conductor i esperava al cotxe esperant que es consumés el delicte, i anaven vestits amb roba de treball amb logos i emblemes propis de les empreses de subministrament per no despertar sospites.

 

En algunes ocasions actuaven a dues persones al pis, de manera que un distreia la víctima i simulava fer la revisió mentre l'altra recorria el pis per trobar diners o objectes de valor, i en altres ocasions només actuava un dels lladres, que utilitzava la mateixa metodologia i, si la víctima dubtava de l'autenticitat de la revisió o es resistia, la intimidaven per aconseguir el seu objectiu.

Fins a 21 crims

La investigació ha acreditat que el grup havia consumat 21 fets delictius, entre ells dos robatoris amb intimidació; 4 furts agreujats; dues estafes agreujades; 6 estafes lleus; 4 falsificacions de document mercantil; un delicte de pertinença a grup criminal, i un delicte lleu de furt.

 

Els Mossos van dur a terme el dispositiu policial el dijous 22 amb dues entrades en domicilis de Barcelona i Badalona (Barcelona), en els quals van detenir el grup i van localitzar 240 euros en efectiu; joies; telèfons mòbils; càmeres fotogràfiques procedents dels delictes; targetes de prepagament; documentació diversa amb dades de les víctimes; un ordinador portàtil; 1 arma de foc, i roba amb logotips d'empreses subministradores del gas i maletins amb kits de fals operari.

 

Els detinguts han passat a disposició judicial aquest diumenge i el jutge ha decretat llibertat amb càrrecs per a tots ells, excepte per al cap del grup, que ha ingressat a la presó.