Detingut a Barcelona un informàtic rus per ingerència en les eleccions dels Estats Units

La Policia Nacional ha detingut un ciutadà rus, Piotr Levashov, en compliment d'una ordre internacional de detenció.

La Policia Nacional ha detingut un ciutadà rus, Piotr Levashov, a Barcelona en compliment d'una ordre internacional de detenció, segons han informat fonts policials. La detenció es va produir aquest divendres, segons les fonts consultades, que no han donat més informació sobre els càrrecs dels quals està acusat el subjecte. L'Ambaixada russa a Madrid ha confirmat per la seva banda la detenció del programador rus Piotr Levashov: «confirmem que els agents de seguretat espanyols a Barcelona van detenir el ciutadà rus Piotr Levashov», ha explicat el cap del departament consular de l'Ambaixada russa, Andrei Konstantinov, en declaracions a l'agència de notícies russa Sputnik.

Un portaveu de la divisió criminal del Departament de Justícia nord-americana, Peter Carr, no ha pogut donar tampoc més detalls: «el cas segueix sota secret, així que no hi ha informació per donar en aquest moment», ha explicat. La divisió criminal funciona de forma independent a la divisió de seguretat nacional, responsable de la investigació dels ciberdelictes d'altres estats. Levashov, de 36 anys i resident de Sant Petersburg, va ser detingut a sol·licitud dels Estats Units en un apartament de Barcelona, on estava de vacances amb la seva dona i fill, segons informa la televisió russa RT citant l'esposa de l'informàtic. Levashov estaria implicat en la ingerència russa en les recents eleccions presidencials nord-americanes. Segons l'esposa de Levashov, els policies van irrompre a l'apartament que el matrimoni havia llogat a la capital catalana per detenir el seu marit i van confiscar tots els dispositius electrònics. Un tribunal de Barcelona ha celebrat ja una audiència via Skype amb un tribunal de Madrid, després de la qual es va dictaminar l'arrest a Levashov, que de moment es troba en una presó barcelonina, ha indicat Maria Levashova.

 

Segons RT, l'esposa del programador va demanar ajuda al defensor de drets i vicepresident de l'oficina russa del Comitè Internacional per a la Protecció dels Drets Humans, Alexander Ionov, que defensa també a Stanislav Lisov, un altre informàtic rus detingut al gener a Espanya a petició dels Estats Units. Lisov era requerit pels Estats Units per liderar una xarxa de frau financer. Levashov va aconseguir per primera vegada notorietat el 2009, quan va aparèixer a la llista 'Newsweek' dels majors responsables d'enviaments de missatges escombraria a nivell mundial. Se l'identifica com Piotr (Peter) Levashov també conegut com a Peter Severa i apareix en el lloc número set. A més, a Levashov se'l va relacionar en el seu moment amb Alan Ralski, qui va sortir a la llum pública en 2003 per liderar una gegantesca xarxa de missatges escombraries que arribava a enviar 1.000 milions de correus diaris. Ralski va ser jutjat i condemnat a Detroit i va sortir de la presó al 2012. Levashov mai va ser imputat.