Detingut un antiquari de Barcelona relacionat amb l’Estat Islàmic

L’antiquari català venia peces d’art robades gregues i romanes pel Daesh per suposadament finançar l’organització terrorista

Imatge d'arxiu de membres del Daesh
Imatge d'arxiu de membres del Daesh | Cedida

La policia ha detingut aquest passat dilluns a un antiquari de Barcelona acusat de vendre peces d'art romanes i gregues robades per l'Estat Islàmic l'any 2015 a Líbia. Suposadament, la venda d'aquestes peces servirien per finançar al Daesh. A l'antiquari català i al seu marxant se'ls imputen delictes de finançament del terrorisme jihadista, recaptació, falsedat documental i contraban.

Després de la seva detenció, l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat a l'antiquari sota una fiança de 12.000 euros i amb mesures cautelars. Tant a ell com al seu marxant se'ls ha retirat el passaport i hauran de comparèixer al jutjat cada 15 dies, prohibint-los a més sortir del país.

Venia al seu antiquari peces robades pel Daesh

Cal destacar que l'antiquari amb botiga al centre de Barcelona, tenia sis peces procedents de robatoris i saqueig d'obres d'art perpetrats per l'Estat Islàmic el 2015 a tres ciutats líbies, Albaida, Apol·lònia i Cirene. Aquesta última és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco des del 1982.

L'antiquari venía peces d'art robades per l'Estat Islàmic
L'antiquari venia peces d'art robades per l'Estat Islàmic | Guàrdia Civil

 

Un d'aquests robatoris de caps i torsos d'escultures gregues i romanes, es van posar a la venda dos mesos després dels robatoris. Però altres peces robades han arribat en menys de quatre meses, per tal d'agilitar, suposadament, el finançament del Daesh.

Acusat de finançar el terrorisme jihadista

L'antiquari barceloní, en la seva declaració davant el jutge, va apuntar que ell no sabia que aquestes peces d'art provenien de saquejos del Daesh i per tant, no era conscient que traficava amb terroristes. Segons fonts jurídiques, ell contactava amb l'organització terrorista a través un mercader libanès i un egipci que eren els enllaços entre els autors dels espolis i els compradors a l'Estat espanyol.

Finalment, el detingut ha quedat en llibertat sota una fiança de 12.000 euros davant dels delictes de finançament de terrorisme jihadista, contraban, recaptació i falsedat documental, aquest últim pel fet d'elaborar certificats que permetien posar a la venda obres protegides per la Unesco, com és el cas de les peces robades a Cirene.


Comentaris

envia el comentari