ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat confirma 9.331 nous contagis i 273 morts vinculades a la Covid-19

URGENT

❗ Sanitat prohibirà la mobilitat entre comunitats per Nadal excepte per motius familiars

Dos detinguts per la Guàrdia Civil en una operació antiterrorista a Mataró

Els detinguts, marroquins, s'encarregaven de captar terroristes des de xarxes socials

 

La Guàrdia Civil ha iniciat a primera hora d'aquest matí, dimecres 1 d'agost, una operació antiterrorista —batejada com Leva— per detenir els integrants d'una cèl·lula de captació gihadista, tal com han explicat fonts de l'Institut Armat a CatalunyaDiari.cat. Des de les sis del matí la Guàrdia Civil han entrat en dos pisos d'aquest municipi del Maresme on hi viuen diverses persones que els investigadors de la lluita antigihadista han pogut associar en una xarxa organitzada que s'encarregava de reclutar terroristes. Els escorcolls s'han fet al carrer de Joan Maragall i al camí del mig, a la capital del Maresme per ordre de l'Audiència Nacional, qui porta el cas. Les dues entrades s'han fet als domicilis dels detinguts.

Ara per ara el Ministeri de l'Interior no ha donat més detalls de les persones que vivien en aquest pis però sí que s'ha sabut que els investigats s'encarregaven, via xarxes socials, de la captació de persones, mitjançant la seva radicalització, per la lluita gihadista. Segons han explicat fonts de la policia, els captadors s'havien mogut per Barcelona i Tarragona tot i que l'escorcoll i les detencions s'estan fent només en aquests dos carrers de Mataró, on ls detinguts han seguit l'escorcoll des de l'interior. Els captadors havien contactat amb gent d'aquestes dues zones, a Barcelona i Tarragona, tot i que la Guàrdia Civil no ha facilitat més detalls.

Agents de la Guàrdia Civil tallant el carrer on s'ha detingut un dels captadors gihadistes.
Agents de la Guàrdia Civil tallant el carrer on s'ha detingut un dels captadors gihadistes. | CatalunyaDiari.cat

La investigació es va iniciar a final del 2015 gràcies a la cooperació amb els serveis policials de diversos països després que es detectés a Internet diversos individus que consumien propaganda de diferents plataformes associades a grups terroristes i que davant la pèrdua de poder del Daesh a Síria i Iraq s'ha convertit en un mètode per captar nous adeptes. Amb el material que la Guàrdia Civil pugui intervenir en l'operació que s'ha fet avui a Mataró s'espera que els investigadors puguin aclarir com funcionava aquesta xarxa, si s'havia arribat a captar alguna persona i si tenien intenció de passar a l'acció.

Dues persones detingudes

Es preveu que durant l'operació d'aquest matí, 1 d'agost, es puguin detenir a dues persones, les dues de nacionalitat marroquina i de 36 i 46 anys, tal com ha pogut saber CatalunyaDiari.cat. Es tracta d'M.B., de 46 anys i natural de Tetuan i O.K., de 36 anys i natural de Tànger. La Guàrdia Civil no descarta que hi hagi més detinguts al llarg del matí.

Un dels detinguts, traslladat per agents de la Guàrdia Civil, al centre de Mataró.
Un dels detinguts, traslladat per agents de la Guàrdia Civil, al centre de Mataró. | CatalunyaDiari.cat

 

En el dispositiu hi participen unitats TEDAX, de la unitat canina i també agents del Grupo de Reserva y Seeguridad (GRS), el grup especial d'intervenció i assalt de la Guàrdia Civil. L'operació ha despertat un fort interès entre els veïns del centre de Mataró en veure agents de la policia amb la carada tapada i fortament armats al centre de la vila.

Luita contra al reclutament digital gihadista

Des de la elevació al nivell 4 d'Alerta Antiterrorista el 26 de juny de 2015, la Guàrdia Civil ha potenciat totes les investigacions relacionades amb aquest tipus d'estructures de propaganda, captació i finançament, especialment en l'àmbit del ciberespai i amb especial seguiment de les connexions entre residents a Espanya i altres persones enquadrats en grups terroristes a l'exterior, segons ha detallat el Ministeri de l’Interior espanyol en una nota de premsa aquest matí, 1 d’agost.


Comentaris

envia el comentari