Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un bussejador de l'Armada espanyola amb una mina orinc

Detonen una mina d'origen alemany de 150 quilos a la badia de Roses

Un bussejador va localitzar l'explosiu aquest dijous a la zona del far, just a sota del Castell de la Trinitat

Imatge d'arxiu d'un bussejador de l'Armada espanyola amb una mina orinc
Un bussejador aficionat va trobar l'artefacte, una mina orinc, a Roses. | CatalunyaDiari

Efectius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines (UBMCM) de l'Armada han detonat aquest divendres al migdia una mina orinc d'origen alemany i de 150 quilos de pes a la badia de Roses. Un bussejador del Centre d'Immersions de Roses va localitzar l'artefacte a la zona del Far, just a sota del Castell de la Trinitat, aquest dijous i va donar l'alerta. Fins al municipi s'hi van desplaçar efectius d'aquesta unitat procedents de Cartagena. La detonació s'ha produït quan passaven pocs minuts de la una del migdia després de diverses hores de preparació. Els experts de l'Armada creuen que l'artefacte data d'entre els anys 30 i 40 i que podria ser de la Segona Guerra Mundial.

Quan passaven pocs minuts de la una del migdia, concretament a les 13.03 hores, la unitat de l'Armada especialitzada en mines ha detonat l'artefacte. Els treballs de preparació han començat molt abans, cap a les onze del matí, i durant dues hores els bussejadors han estat preparant la mina per poder detonar-la. La tècnica utilitzada s'ha basat en el que es coneix com «contraminat».

Mina d'origen alemany

El tinent de l'Armada amb seu a Cartagena, Juan Pedro Saura Navas, ha explicat que la seva actuació ha consistit en inutilitzar l'artefacte, destruint l'explosiu que conté al seu interior. «L'objectiu era evitar el perill que hi havia a la costa», ha dit. La previsió era que la detonació no fos perceptible però, finalment, ha acabat aixecant una columna d'aigua visible des de diversos metres. Una hora abans, i per facilitar les tasques dels artificiers, s'ha tallat el trànsit a la carretera que condueix fins a Canyelles.

Saura ha explicat que la mina és d'origen alemany i que dataria d'entre els anys 30 i 40. El tinent de l'Armada ha explicat també que podria haver estat llançada durant la Segona Guerra Mundial i que, probablement, hauria estat durant molts anys enterrada sota el mar. L'artefacte, de 150 quilos d'hexolita, tenia sis detonadors.

Un bussejador va donar l'avís

Va ser un bussejador del Centre d'Immersions de Roses qui va localitzar l'artefacte a uns vint metres de profunditat i va donar l'alerta. Immediatament es va avisar el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

Els efectius d'aquesta unitat es van desplaçar a la zona, a uns 200 metres mar endins davant del Far de Roses i van comprovar la presència de la mina. Posteriorment, es va activar la Unitat de Bussejadors de l'Armada, especialistes en la neutralització d'aquest tipus d'artefactes, que han estat els encarregats de detonar l'explosiu.