IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un diagnòstic erroni quasi acaba amb la vida d'una mare gallega i la seva filla

Els metges no es van adonar que la dona patia la Síndrome d'Ehlers-Danlos fins que es va quedar embarassada.

Imagen de Laura y su hija Andrea
Imatge d'arxiu de la Laura i la seva filla Andrea. | Cedida

Una dona de Pontevedra, a Galícia, va néixer amb una malaltia rara, la Síndrome d'Ehlers-Danlos, la qual provoca un defecte en la síntesi del col·lagen i de la qual no es coneix una cura. No obstant això, i el més curiós del cas, és que els metges no es van adonar de la seva malaltia fins que es va quedar embarassada de la seva filla. 

Tot i que des de petita, Laura Lamas sabia que hi havia alguna cosa en el seu organisme que no funcionava del tot bé, no va ser fins que, durant l'embaràs, l'estranya malaltia va provocar que el seu intestí es trenqués. Com a conseqüència, la seva filla Andrea va néixer al cap de només 24 setmanes de gestació —un embaràs normal és de 40—, just al límit en què els metges ho consideren viable. 

Tanmateix, i mentre un equip mèdic treballava per salvar la vida de la petita, un altre, el  de l'Hospital Álvaro Cunqueiro, s'afanyava per salvar-li la vida a la mare. 

Li van recomanar que poses fi al seu embaràs

«Em portaven a l'UCI per sedar-me, em deien que possiblement tindria un desenllaç fatal», recorda. «Jo els vaig demanar que m'obrissin en canal si feia falta, que després de vuit anys buscant la meva nena, havia d'aguantar per ella». A quiròfan, van descobrir el seu trencament d'intestí i li van salvar la vida.

La malaltia vascular l'hi van diagnosticar al cap de tres mesos d'embaràs. «Les síndromes d'Ehlers-Danlos  són un grup de malalties genètiques produïdes per una alteració al col·lagen, i solen tenir hiperplasticitat a la pell o laxitud a les articulacions», explica el cap del servei de reumatologia, Ceferino Barbazán.

«El pacient està exposat al fet que un dia es trenqui de forma espontània l'úter, l'intestí, una artèria...». «La persona que més va durar amb aquesta malaltia no va passar dels 56 anys, però jo tinc pensat batre el rècord», diu Laura.

De fet, quan li van donar el diagnòstic, a la Laura li faltava un pulmó. Així doncs, li van recomanar que poses fi al seu embaràs pels riscs que podia comportar per la seva vida. 

No obstant això, la fortalesa d'una mare és molt superior, i la Laura va continuar endavant amb l'embaràs. «La nit anterior al part em van explicar que no sabien què podia passar. Els vaig dir que si no respirava per si mateixa, que no la reanimessin, perquè li quedarien seqüeles i jo no sabia si podria estar aquí per cuidar-la», explica la mateixa Laura. Però la petita Andrea va respirar.

imagen de la pequeña Andrea justo después de nacer con 600g
Imatge d'arxiu de la petita Andrea just després de néixer amb només 600g.  | Cedida

 

La petita va arribar als 500g 

La nena va néixer amb 650g, el que es considera com a prematura extrema, però la situació no va millorar, ja que dues malalties durant la seva estada a l'UCI, van fer que el seu pes baixés fins als 500. «El cas més extrem que hem tingut és de 450 grams», diu la cap de secció de la unitat de nounats del Cunqueiro, Ana Concheiro.

I és que, durant els tres mesos que Andrea va estar ingressada a l'hospital, la petita va patir de tot, des d'una pneumònia fins a una fallada cardíaca, passant per problemes digestius i per un diagnòstic de probable ceguesa que no es va complir. Però va tirar endavant, com la seva mare. 

Ara, l'Andrea ja té un any i un mes i ja comença a donar les seves primeres passes al costat de la seva mare. Dues dones amb una fortalesa increïble. 


Comentaris

envia el comentari