Un agent dels Mossos durant la detenció d'un sospitós amb les mans immobilitzades

El dispositiu Tremall identifica 176 multireincidents a Barcelona en set mesos

Els fets delictius cauen un 41% a la capital catalana durant el 2020

Els Mossos d'Esquadra han identificat 176 delinqüents multireincidents a Barcelona entre juny i desembre de l'any passat en el marc del dispositiu Tremall, en què treballen conjuntament diverses unitats de Mossos d'Esquadra, com les d'investigació i ordre públic; de la Policia Nacional, amb competències en matèria d'estrangeria, i de la Guàrdia Urbana de la capital catalana.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper; el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle; l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez; i el cap dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, Carles Anfruns, han exposat aquestes dades en roda de premsa després de la Junta Local de Seguretat que s'ha celebrat aquest dimecres a l'Ajuntament de Barcelona.

També han participat en la reunió —que es va suspendre al febrer pels disturbis provocats per les protestes en suport al raper Pablo Hasél— l'alcaldessa, Ada Colau; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; i representants dels cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia.

El dispositiu ha suposat 1.677 detencions en l'àmbit de la multireincidència

Del total de 176 multireincidents detectats, un total de 153 han estat detinguts per la seva participació en algun fet delictiu, 116 han estat detinguts per robatori amb violència o intimidació i 159 han estat denunciats per una infracció penal lleu o administrativa. Els 153 multireincidents detinguts han estat arrestats en més d’una ocasió, de fet han protagonitzat 568 detencions i 871 fets delictius. Pel que fa als 159 multireincidents investigats haurien estat denunciats fins a 867 vegades per un miler d'infraccions.

L'activació del pla ha comportat un total de 1.677 detencions en l'àmbit de la multireincidència, de les quals s'han dictat 291 ingressos a presó.

Els delictes cauen un 41% a la capital catalana

Segons el balanç presentat, els delictes a la ciutat de Barcelona es van reduir un 41% durant 2020 respecte de l'any anterior, el major descens que ha registrat aquesta regió policial, que ha mantingut el descens de delictes durant tot l'any malgrat el desconfinament, i han baixat un 23% les detencions i un 17% els investigats. Durant l'any 2020 es van denunciar 133.383 fets delictius, 93.002 menys que en el període anterior. La mitjana mensual del 2020 va ser d'11.115 fets delictius, 7.750 menys al mes respecte del 2019. La baixada s'associa principalment al context de pandèmia, especialment els mesos de confinament domiciliari, però també per l'efecte del toc de queda nocturn.

A més, les mesures de seguretat establertes en el marc de la pandèmia que recomanen la distància social han comportat que el furt se situï a uns nivells molt allunyats dels habituals —gairebé un 60% menys que el 2019—, ja que els lladres han tingut més dificultats a l'hora d'operar. La caiguda més destacada es va començar a registrar el passat mes de març del 2020 coincidint amb el confinament domiciliari, però el nivell més baix es va registrar el mes d'abril, amb 800 furts denunciats.

Les dades també indiquen que els robatoris amb força van disminuir un 31% (15.810 fets, els quals 8.447 a l'interior de vehicle, 13.655 a domicilis i 925 a establiments). Igualment els robatoris violents a la via pública van experimentar una baixada del 32,6% (6.119). Pel que fa a les estrebades, el descens encara és més pronunciat amb un 47% (2.033 fets), i els robatoris violents a establiment comercial baixen un 35,9% (820 fets).