Imatge de l'Església de Santa Maria dels Turers de Banyoles, on s'ha produït el malentès

Disputa a un poble: No sona el campanar per no molestar un propietari de pisos turístics

Veïns han reaccionat i han carregat contra el veí, que ha explicat que el seu fill és narcolèptic | El mossèn ha aturat els tocs nocturns per evitar problemes, però no queda clar que la legislació ho permeti

Polèmica estrambòtica a Banyoles, al Pla de l'Estany. Un veí, propietari d'uns pisos turístics, ha aconseguit silenciar les campanes de l'església de Santa Maria dels Turers durant la nit. Molts veïns i també usuaris de les xarxes han reaccionat, i alguns han carregat contra el veí. Aquest, de fet, ha explicat que el seu fill és narcolèptic i necessita regular el son durant la nit.

El rector: «No voldria que les campanes siguin un motiu perquè la gent es baralli»

El rector del temple, mossèn Ramon Pijuàn, ha explicat en declaracions a El Gerió Digital, que s'ha fet ressò de la notícia, que ha pres la decisió per evitar-se «embolics legals» amb el veí que va sol·licitar-ho. «No voldria que les campanes siguin un motiu perquè la gent es baralli», assegura, i creu «que l'última paraula l'hauria de tenir el consistori i jo quedar-me al marge».

Si més no, el rector explica que el propietari «a mi no m'ha dit res de la narcolèpsia, només que tenia pisos turístics. No em sembla bé apagar-les per aquest motiu però com que no vull problemes a la segona petició vaig accedir», assenyala. Pijuàn assegura que va preguntar a l'Ajuntament si hi havia cap ordenança regulés l'ús de les campanes. La resposta va ser negativa. 

El toc es condicions als pactes establerts

L'ordenança municipal de sorolls sí que fa referència al toc de les campanes. En concret, al seu article 23.4. Però allò que diu és que el toc de campanes, «en horari nocturn, es condiciona als pactes establerts amb els responsables municipals, que en cap cas poden contravenir la legislació vigent». De moment, però, el consistori no farà cap valoració del cas ni prendrà cap decisió, encara que la decisió hagi estat arbitrària.

Des de fa dotze dies, els batalls deixen de repicar per donar les hores entre les deu de la nit i les vuit del matí. Cosa que ha molestat part dels banyolins. De fet, l'Associació de Veïns i Veïnes de la plaça del Teatre ha convocat una cassolada de protesta aquest dilluns mateix a un quart d'onze de la nit. «Tots i totes davant l'església de Santa Maria dels Turers a fer sonar les cassoles, paelles, plats... i si no pots venir, surt al balcó, finestres o terrats!», diuen a les xarxes socials.