Una dona de 55 anys, la primera persona que mor a causa de l'apiteràpia

La pacient va realitzar aquesta teràpia alternativa durant els dos anys previs

La mujer española murió por el veneno de una picadura de abeja
La dona espanyola va morir pel verí d'una picadura d'abella | Cedida

Una dona ha mort després realitzar un tractament d'apiteràpia, a l'edat de 55 anys. Es tracta de la primera persona de tot el món que perd la vida per aquest tipus de teràpia alternativa a l'acupuntura. La víctima estava completament sana i feia més de dos anys que es tractava, però l'any 2015 va morir.

Dos especialistes de l'hospital universitari Ramón y Cajal, lloc on va perdre la vida la dona, han desvelat aquesta informació mitjançant un estudi anònim. Es tracta d'una teràpia en què s'utilitzen les picadures d'abelles vives en lloc d'agulles i, en aquest cas, la dona se sotmetia al tractament per tal de disminuir les seves contractures musculars i l'estrès. L'efectivitat d'aquest tipus de teràpies encara no s'ha demostrat, però els experts i defensors del mètode asseguren que «no fa res dolent».

La primera víctima de l'apiteràpia

La dona s'havia sotmès durant molt temps a aquesta teràpia alternativa en una clínica especialitzada, prèviament s'havia verificat el seu bon estat de salut i que no tingués al·lèrgia al verí de les abelles. Tanmateix, va ser una reacció al·lèrgica el que va causar la seva mort.

Durant l'última sessió que va realitzar, una de les punxades que li van fer amb l'agulla d'una abella viva li van provocar dificultats per respirar. Va arribar a patir dispnees i a perdre el coneixement. Aleshores, els especialistes van contactar amb els serveis d'urgències, però van arribar mitja hora més tard.

En la apiterapia, se utilizan abejas vivas como si fueran las agujas en la acupuntura
En l'apiterapia s'utilitzen abelles vives com si fossin les agulles de l'acupuntura | Cedida

No li havia passat res durant dos anys de tractament

Després de la reacció de la dona, a la clínica li van administrar metilprednisolona, un potent corticoide per les reaccions al·lèrgiques greus. No obstant això, Ricardo Madrigal i Paula Vázquez, dos experts en la matèria, han indicat que «es podria haver evitat la seva mort si el centre hagués tingut a la seva disposició, personal acostumat a identificar i tractar una anafilaxi i si li haguessin injectat adrenalina».
 

En arribar a l'hospital madrileny, la pressió sistòlica de la víctima va disminuir mentre que augmentava la seva taxa cardíaca. Segons indica 'El Español', els metges li van administrar una doble dosis d'adrenalina, sèrum salí i corticoesteroides per via intravenosa i antihistamínics.

Tot i els esforços de l'equip mèdic, la dona va entrar en coma i la van haver d'intubar. Al final, va acabar morint per un problema multiorgànic, associat a un infart cerebral.

«Aquest és el primer cas de mort per apiteràpia a causa de les complicacions d'una anafilaxi greu en un pacient sensible que prèviament era tolerant», seguint aquesta línia, els especialistes han demostrat que una persona intolerant a les picadures d'abella pot ser afectada pel seu verí en qualsevol moment posterior. Per això, es recomana que els pacients es facin anàlisis cada vegada que comencin amb el tractament i a cada sessió.


Comentaris

envia el comentari