IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Dormir poc augmenta el risc de patir malalties del cor i contraure grip durant l'epidèmia

El 7% de conductors europeus s'han quedat adormits al volant alguna vegada, segons recull l''Informe sobre la salut del son'

Dormir poc, menys de quatre hores, però també dormir massa, més de deu, pot afectar la qualitat de vida. Diversos estudis relacionen la quantitat i qualitat del son amb el risc de patir hipertensió arterial, malalties coronàries, malalties cerebrovasculars, obesitat, diabetis tipus 2 (diabetis d'adult), depressió i també contraure un refredat comú o grip durant l'època de l'epidèmia. Aquestes són algunes de les conclusions de l''Informe sobre la salut del son', un document elaborat per l'Observatori Global de la Salut i que s'ha presentat aquest dimecres. Una altra de les dades que recull el document és que el 7% de conductors europeus s'han quedat adormits al volant alguna vegada, fet que ha provocat el 3,6% dels accidents mortals.

El son s'havia considerat una condició passiva durant segles, però aquesta concepció va canviar el 1953 amb el descobriment del son REM ('Rapid Eye Movement'), una fase en la qual el cervell està molt actiu. Ferran Barbé, investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i un dels autors de l''Informe sobre la salut del son', destaca que dormir no consisteix a «apagar un interruptor», sinó que és un procés «fonamental» per a la salut perquè «en aquesta fase passen moltes coses». «Tots els teixits necessiten dormir i si no ho fan en la quantitat i qualitat necessàries, s'acaben queixant i provocant problemes de salut», ha assenyalat Barbé abans de la presentació de l'Observatori Global del Son de Catalunya, al CaixaForum. Es tracta d'una plataforma impulsada per l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya i la Fundació Ad Salutem Institute for Healthy Sleep.

Diversos estudis demostren que el son és determinant per mantenir un bon estat de salut, però els canvis en les pautes quotidianes, que suposen viure en molts casos amb un ritme més accelerat i estressant, han provocat una pèrdua de la qualitat del son. Els experts aconsellen dormir entre set i vuit hores per als adults per mantenir una bona salut i reduir el risc de mortalitat, però també alerten que dormir massa tampoc és aconsellable. En els adults, la manca de son té una clara relació amb el rendiment laboral i els accidents, tant laborals com de trànsit. El 7% dels conductors s'han quedat alguna vegada adormits al volant, fet que ha provocat el 3,6% dels accidents mortals i el 13,2% dels accidents que han requerit cures hospitalàries, segons un estudi realitzat a dinou països de la Unió Europea que s'inclou en l'informe.

Entre les persones amb més risc de patir somnolència al volant es troben els conductors professionals, perquè estan més exposats a la carretera; els treballadors amb torns prolongats; les persones que condueixen havent dormit poc, especialment els joves o els que dormen menys de sis hores, o les que pateixen apnea del son no diagnosticada.En la infància, dormir poc s'associa a problemes de concentració, rendiment escolar, hiperactivitat i ansietat. Alguns estudis constaten que els adolescents que passen hores desperts amb videojocs tenen més risc de treure males notes a l'escola. Barbé també posa èmfasi en la qualitat del son: «Fins ara, l'estament mèdic estudiava el son en hores i no anàvem més enllà. Hi ha un altre element que ara posem en valor, que és la qualitat del son». La continuïtat, la ritmicitat i la durada són elements que en determinen la qualitat, així com si es tracta d'un son reparador. 


Comentaris

envia el comentari