Dos centres de menors de Catalunya en alerta per sospites de tuberculosi

Els sindicats denuncien que no es fan els controls específics a adolescents estrangers
Centre de menors La Misericòrdia a Girona | Cedida

 

La Generalitat de Catalunya ha hagut de realitzar en dos centres de menors, com a mínim, la prova de la tuberculina a tots els joves tutelats així com als treballadors de la mateixa davant la sospita d'un cas de tuberculosi en un menor estranger no acompanyat —coneguts com a 'menes'— que va ingressar al recinte després que la Conselleria d'Afers Socials n'assumís la tutela, segons ha informat 'El Periódico'. 

 

Així doncs, l'alerta per tuberculosi es va activar, primer, al centre La Misericòrdia de Girona i després al centre dels Castanyers a Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental. En altres recintes també es va detectar algun episodi de sarna. 

Els sindicats denuncien que «no s'apliquen els protocols» mèdics

Els sindicats denuncien que no es fan «controls mèdics específics, no s'apliquen els protocols» a adolescents subsaharians que procedeixen de zones on hi ha hagut l'Ebola i on hi ha tuberculosi, només «les proves rutinàries» que es fan als menors que resideixen a Catalunya. Segons fonts d'Afers Socials: «Se'ls fa una revisió com a qualsevol altre nen o adolescents». 

 

Així doncs, educadors i sindicats asseguren que el sistema de protecció falla quantitativament i qualitativament amb aquests joves que, en moltes ocasions, vaguen sense rumb pels carrers de Barcelona, on aquest passat novembre es van registrar 222 adolescents davant els 78 del mes de gener. 

 

Segons els sindicats, la protecció fracassa perquè el nombre de centres és insuficient per albergar-los i els que ja funcionen no estan preparats per rebre'n l'allau. Tanmateix, no hi ha projectes educatius i d'inserció laboral per orientar i ajudar els nouvinguts que només tenen com a objectiu trobar una feina per escapar-se de la misèria que patien als seus respectius països. 

 

Una de les habitacions del centre La Misericòrdia a Girona | CatalunyaDiari.cat

 

«Els menes, els nostres refugiats»

«Els menes són els nostres refugiats. No som solidaris, som uns hipòcrites. Ens estremeix veure els joves saltar el filat de ganivetes a Ceuta i quan arriben aquí no sabem què fer-ne», va assegurar el psicòleg social Jaume Funes.

 

Segons les fundacions privades, la Generalitat ha rebaixat la tarifa que paga per menor, que rondava els 4.000 euros al mes. D'altra banda, Afers Socials argumenta que està fent «un esforç important» per afrontar la situació i ha posat en marxa la Taula d'Atenció Integral d'Atenció als Menors Estrangers sense Referents Familiars.  

 

Segons fonts del departament, des del gener fins al novembre han arribat a Catalunya 1.334 menes, per als quals s'han creat 350 places i «ben aviat es completarà amb 80».