URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

Dos guàrdies urbans qualifiquen de «muntatge» el relat de Rodrigo Lanza a ‘Ciutat Morta’

Els agents han parlat per primera vegada
Imatge d'arxiu de la Guàrdia Urbana de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

 

Continua la guerra freda arran de l’emissió del controvertit documental ‘Ciutat Morta’. La peça audiovisual, emesa l’any 2015 i que exculpava a Rodrigo Lanza d’haver deixat tetraplègic a un Guàrdia Urbà de Barcelona després del llançament d’una pedra, continua deixant múltiples seqüeles.

 

Segons 'El periódico', la darrera és la que incumbeix a Víctor Bayona i Bakari Samyang. Aquests dos agents de la policia municipal de Barcelona, que estaven de servei la nit dels fets i que van ser empresonats temps després a causa d’un altre cas, han volgut alçar la veu per acusar de «muntatge» les al·legacions que Rodrigo Lanza va fer al documental ‘Ciutat Morta’.

«Som víctimes de Lanza, però no volem ser herois»

Els agents, que han parlat per primera vegada des que va ocórrer els fets del polèmic cas, han assegurat que «nosaltres també som víctimes de Lanza» i han afegit: «A Lanza l’han convertit en heroi perquè al documental només assegurava havia ingressat injustament a la presó pel cas pel 'cas 4-F'».

 

«Ara no volem convertir-nos en herois, però sí que volem que demanin perdó els polítics que van recolzar a Llança», han assegurat també ambdós agents. Al fil de la reclamació dels agents, de fet, PP i PSC han reclamat darrerament a l’alcaldessa Ada Colau que demani disculpes públicament a la Guàrdia Urbana i que retiri el Premi Ciutat de Barcelona que va rebre el documental en qüestió.

 

Rodrigo Lanza en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

 

Expliquen que no estaven implicats al cas

«Va ser un muntatge». Així de contundents s’han mostrat Bayona i Samyang —que va ser un dels agents que va declarar el dia del judici a Lanza— a l’hora d’explicar el seu ingrés a presó. Els urbans, de fet, van ser condemnats l’any 2011 a dos anys i tres mesos de presó per tortures a un jove africà després d’una baralla en un bar de Barcelona.

A la presó els agents van veure el documental ‘Ciutat Morta’ i expliquen: «No valia la pena parlar, perquè estàvem a la presó per tortures». Així mateix, afegeixen: «Qui ens havia de creure?... Ens van condemnar injustament, vam entrar a presó i van aprofitar la situació per implicar-nos en el ‘cas 4-F’».