La trista història d'en Gerard, el nadó que va perdre la cama per un error mèdic

Actualment sofreix una discapacitat que l'impedeix dur a terme les tasques bàsiques del dia a dia amb normalitat

Els pares han decidit denunciar el cas del seu fill per les negligències sofrides | Catalunya Diari

El Gerard, un nen que avui té sis anys, va néixer de manera prematura. Va arribar al món a principis d'agost de 2013 amb 25 setmanes i 880 grams, fet que va provocar problemes mèdics. Però més enllà del part d'emergència de la seva mare, hi va haver diverses actuacions mèdiques que van dificultar la situació. Al mateix centre mèdic on va néixer es van cometre diverses negligències que van provocar que li amputessin la cama quan només era un nadó.

Els pares del Gerard, l'Ana i el Vicente, han decidit treure a la llum la seva història. A través d'una carta al Defensor del Pacient, els pares del nen denuncien el seu cas: «28 dies després que naixés el meu fill, es va posar molt malalt. Davant de la incubadora ens van fer sortir molt de pressa. Van estar dos dies punxant-li en les femorals buscant una via central, i quan van deixar-nos entrar vam veure que tenia la cama amb hematomes. Quan vam preguntar què passava, la pediatra cap ens va dir que parlaria amb nosaltres», expliquen.

«Ens van dir, amb paraules textuals, 'ens hem equivocat'». Així ho expliquen els pares del Gerard a la carta que han remès al Defensor del Pacient. La institució, per la seva banda, l'ha remès a la Fiscalia Superior de València perquè s'obri una investigació sobre el cas, per tal de «depurar les responsabilitats penals d'aquest penós cas amb el resultat d'un bebè amb la cama amputada i més d'un 80% de discapacitat». Sanitat va descartar que els metges tinguessin responsabilitat sobre els fets.

El nen va néixer d'una fecundació in vitro

El succés es van dur a terme a l'Hospital General de Castelló. Tal com expliquen els pares, el nen va arribar a través d'una fecundació in vitro, i al cap de 23 setmanes de gestació, la mare va començar a perdre líquid amniòtic i va ingressar a l'hospital. «Al cap de 25 setmanes es va quedar sense líquid amniòtic i van haver de fer-li una cesària d'urgència. El meu fill va néixer amb 880 grams però sense complicacions. Era molt prematur, però va néixer bé», expliquen.

Tot i això, els problemes van arribar després de les punxades a la cama. Tal com expliquen en la denúncia, «la cama es va començar a posar en tons morats. El cirurgià vascular no va arribar fins després de 7 o 9 dies, en què tenia la cama tapada i quan el morat va passar a tons foscos o negres», asseguren. També  expliquen que primer els van dir que «potser només li amputarien la punta dels dits, però després ja ens van confirmar que l'amputació seria 10 centímetres per sota el genoll».

Actualment el Gerard sofreix una discapacitat del 84% i forma part del nivell III de dependència| Catalunya Diari

Li van subministrar un medicament caducat

L'Ana i el Vicente asseguren que els metges van reconèixer que s'havien equivocat i que «buscant una artèria van perforar una vena  i aquesta es va trencar, tallant el rec sanguini de la cama dreta». A més, també denuncien els infermers del centre, els quals, tal com relaten, no es desinfectaven les mans quan manipulaven el seu fill i li van administrar un 'ventolín' caducat.

Actualment el Gerard sofreix una discapacitat del 84% i forma part del nivell III de dependència. Això significa que necessita ajuda per la consecució de tasques bàsiques del dia a dia. La família del Gerard rep 387 euros per la llei de dependència. Entre les seqüeles que li han quedat al Gerard es troba paràlisis, sordera o ceguera parcial. Els pares asseguren que «intentem que s'ajusti als altres nens. Si s'està a sobre d'ell, se l'hi pot treure partit».

Segons informa 'El Diario.es', la Conselleria de Sanitat ha assegurat que el departament ha actuat «de forma totalment rigorosa», ja que «en el seu moment es va designar òrgan instructor que va concloure desestimar la reclamació patrimonial plantejada en relació al cas en entendre que no va existir cap negligència mèdica».


Comentaris

envia el comentari