rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Aquest any es compleixen 20 anys de la desaparició a Lleida de José Cabrera

Va desaparèixer el desembre de 1998 i el seu cotxe va ser trobat tres mesos després al canal de Serós
Imatge de la finca propietat de Calderó on van buscar el possible cadàver de José Cabrera | Cedida

 

Aquest Nadal es compliran 20 anys de la desaparició de José Cabrera Hidalgo i la seva família segueix sense tenir notícies seves. Era desembre de 1998 quan va anar a vendre un habitatge que tenia a Benavent de Segrià, però mai va tornar a casa. «Estic convençuda que el van matar i el van fer desaparèixer. No vull morir-me sense saber on està el meu fill», confessa la seva mare, que ara té 82 anys, al diari 'Segre'.

 

Tres mesos més tard de la seva desaparició, el març de 1999, el seu cotxe va desaparèixer al canal del Seròs, entre Albatàrrec i Lleida. «Des d'aleshores els Mossos l'han buscat per tots els llocs i ens han trucat tres vegades per demanar-nos una mostra d'ADN, però res», lamenta la seva mare.

 

Albert Calderó, el principal sospitós

Des d'un primer moment, la policia va sospitar d'un jove de 33 anys, Albert Calderó Pibrall, però la investigació no va prosperar. Uns mesos més tard, a principis de l'any 2000, Calderó va ser detingut després que una prostituta declarés com l'havia vist matar un home després d'haver-li robat la cartera amb 36.000 euros.

 

No es tractava de José Cabrera, sinó de Llorenç Solbes Pons, un home de 63 anys que va ser apallissat, torturat, estrangulat i enterrat sota una capa de calç viva en un descampat proper a Albatàrrec. Per aquest crim, Calderó va ser condemnat a 32 anys de presó. A més, la mateixa persona que el va delatar va confessar que després d'estrangular al jubilat li hauria explicat que no era la primera persona que matava, però mai es van poder trobar proves que l'incriminessin en la desaparició de José Cabrera.

 

La investigació es reobre en dues ocasions

L'any 2010, amb Calderó complint la seva condemna a presó, la Guàrdia Civil, seguint ordres del jutjat d'instrucció de Lleida, va reobrir l'expedient i va registrar una finca de la seva propietat a Lleida per veure si trobaven el cos de Cabrera, però no van aparèixer les restes de cap cadàver i el cas es va tornar a tancar.

 

No obstant això, l'any 2017 van aparèixer noves proves que podrien incriminar Calderó en la desaparició de Cabrera, motiu pel qual va ser cridat a declarar. En la declaració, com ja havia fet en les anteriors ocasions, Calderó va negar tenir res a veure amb aquests fets. A hores d'ara, no hi ha cap novetat sobre el cas i els Mossos segueixen apuntant que surtin noves proves sobre la desaparició de José Cabrera fa ja gairebé dues dècades.