Troben dues granades de mà de la Guerra Civil en unes obres al Berguedà

Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec dels explosius, que encara duien l'anella de detonació posada

Troben dues granades de mà de la Guerra Civil en les obres d'un domicili del Berguedà
Troben dues granades de mà de la Guerra Civil en les obres d'un domicili del Berguedà | Mossos d'Esquadra

Ensurt d'uns veïns del municipi d'Olvan (Berguedà) mentre feien obres en un domicili. Dues granades de mà de tipus pinya, totalment armades i amb l'anella de detonació encara posada han aparegut entre les runes de l'edifici. Immediatament s'ha alertat els agents dels Mossos d'Esquadra, que han activat els TEDAX per tal de recuperar amb molt de compte aquests artefactes, davant l'elevat risc d'explosió que comportava la seva manipulació.

Els especialistes han confirmat que es tractava de material bèl·lic de la Guerra Civil, i recorden la importància d'en cap cas tocar aquest tipus d'artefactes, que pel seu estat de degradació, poden resultar molt sensibles davant qualsevol manipulació. En aquests casos els agents insten a trucar immediatament al telèfon d'emergències 112 perquè puguin ser retirats i detonats amb seguretat.

Els Mossos localitzen 15 bombes de mà a l'Alt Urgell

El passat 15 d'octubre, els agents dels Mossos d'Esquadra també van localitzar quinze granades de mà en una via d'escalada situada al Coll de Nargó, a l'Alt Urgell. Com a conseqüència de la seva localització, els especialistes del TEDAX van necessitar la col·laboració de la Unitat d'Intervenció de Muntanya de la policia. Els artefactes es trobaven en un elevat grau de deteriorament i alguns d'ells encara comptaven amb l'anella detonadora.

126 granades de morter al Pallars Sobirà

A finals de setembre, els TEDAX dels Mossos d'Esquadra van detonar de manera controlada fins a 126 granades de morter de la Guerra Civil espanyola que s'havien trobat en una masia abandonada de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà. Els projectils de gran potència i molt utilitzats en els combats de trinxera de la Guerra Civil, no tenien l'espoleta detonadora, però conservaven la càrrega explosiva intacta.

Imatge d'un dels agents inspeccionant els artefactes explosius
Imatge d'un dels agents inspeccionant els artefactes explosius | Mossos d'Esquadra

Comentaris

envia el comentari