El final de la manifestació que va acabar al Parlament va ser un dels moments més calents de la jornada de celebració de l'aniversari del referèndum del passat 1 d'octubre. Després de l'acte de la Plataforma 1-O, en el qual ja es van sentir crits contra Torra i el Govern per no fer efectiva la República, un grup d'unes 300 persones van intentar assaltar el Parlament de Catalunya, fent llançaments contra la línia policial dels Mossos i aconseguint arribar fins a la porta, on van estar gairebé a punt d'entrar. Una dura càrrega dels Mossos, que va utilitzar també projectils de foam per dispersar els concentrats, va poder alliberar la porta del Parlament. La tensió després es va desplaçar pel Parc de la Ciutadella, on es van repetir les càrregues, i també pels carrers del Gòtic, on els manifestants van cremar contenidors, van llençar pedres contra la policia i van fer barricades.
Via Laietana també va viure moments de molta tensió. Tot i que la manifestació no havia de passar per davant de la Prefectura de la Policia Nacional, aquesta avinguda es va omplir de manifestants que es van aturar davant de la comissaria. La Brigada Mòbil dels Mossos va fer càrregues, també fent ús de les llançadores de foam, per dispersar els manifestants quan van fer llançaments contra la façana de la Prefectura de la Policia Nacional.
«Pressioneu», va demanar Torra als CDR
A primera hora del matí el president de la Generalitat va demanar, des de Sant Julià de Ramis, als CDR que «pressionessin» una mica més i la tarda grups de CDRs van intentar assaltar el Parlament. Aquesta crida i aquesta reacció ha estat molt criticada des de l'independentisme, per la reacció dels Mossos, i també des del constitucionalisme, que acusen Torra de ser el líder dels CDR.
Des de partits com Ciutadans s'han mostrat molt durs amb l'intent d'assalt del CDR al Parlament i el Govern, per la seva banda, vol desvincular l'acció de les paraules del president Torra. Elsa Artadi, portaveu del Govern, ha explicat en una entrevista a TV3 que no està sobre la taula la dimissió del conseller Buch, màxim responsable d'Interior, després de les fortes crítiques rebudes per part de sectors de l'independentisme per les càrregues d'ahir i també de les de dissabte.
Els manifestants van trencar la línia policial
L'ARRO de Mossos van ser els encarregats de protegir la línia davant del Parlament. Van poder aguantar durant més d'una hora però després van rebre l'ordre de replegar-se i abandonar el lloc. Va ser llavors quan els manifestants van acabar de poder trencar el cordó, que ja l'havien debilitat molt donant-hi cops amb les banderes i les tanques de protecció, i van arribar fins a la porta del Parlament. Després de deu minuts que els concentrats van intentar obrir la porta, una dura càrrega dels Mossos va poder alliberar la porta. A l'interior del Palau del Parlament s'hi havien instal·lat també agents de Seguretat Ciutadana —amb cascs i escuts, tot i que sense formació en ordre públic— per si els manifestants haguessin pogut accedir a l'interior del Parlament.
Segons les dades que ha facilitat el SEM, durant els dos moments d'alta tensió a Via Laietana i a l'exterior del Parlament, es van haver d'atendre a 43 persones, totes ferides lleus i sense haver de fer cap trasllat a centre hospitalari. Els principals ferits van ser durant les càrregues que els Mossos van fer per dispersar als concentrats davant del Parlament i al tram central de Via Laietana i molts d'ells van ser agents antiavalots.
A poc a poc la tensió va anar tornant a la normalitat cap a les 12 de la nit. Furgonetes de la Brigada Mòbil van fer passades pels carrers del Gòtic per dispersar a les persones. Tot i que es van fer càrregues per dispersar les persones que encara quedaven, a poc a poc la gent va anar marxant.
Els sindicats dels Mossos critiquen l'operatiu
Els sindicats dels Mossos han denunciat la mala planificació, segons ells, de l'operatiu d'ordre públic. Tots els sindicats van donar el seu suport als agents de l'ARRO i de la BRIMO del cos i també als agents de Seguretat Ciutadana que van ser reclutats per posar-se a la línia de defensa de les portes del Parlament. Es van activar patrulles de tot Barcelona que van ser enviades al Parc de la Ciutadella per si calia actuar i si els manifestants haguessin trencat el cordó policial. Per respondre totes les crítiques i donar explicacions de l'operatiu, el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, sortirà en roda de premsa aquest dimarts, 2 d'octubre, a la comissaria de les Corts.