IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El preu de la llum fixarà aquest divendres un nou record per sobre dels 90 euros

L'augment de la demanda per l'onada de fred ha coincidit amb la pujada de preus del gas i el carbó

 
Aquest divendres, nou record | La Sexta

 

El preu majorista de l'electricitat d'avui divendres se situarà en una mitjana de 88 euros per megawatt hora (MWh), amb el que supera la referència de 85,79 euros fixada per a aquest dijous i marca nous màxims des de desembre del 2013, segons dades recollides per Europa Press a partir de l'operador del mercat ibèric, Omie. El nou repunt de preus consolida les fortes pujades al mercat en aquesta arrencada de l'any, en el qual l'augment de la demanda per l'ona de fred ha coincidit amb la pujada de preus del gas i el carbó, així com amb el cost més gran de la generació hidràulica per l'escassetat de recurs davant el baix nivell dels pantans.

La demanda prevista per avui se situarà en 633 gigawatts hora (GWh), lleugerament per sobre dels 632 GWh previstos per ahir dijous. El dimecres, la demanda va ser superior i va ascendir a 650 GWh. Per trobar un preu tan alt com el d'avui cal remuntar-se al 18 de desembre de 2013, quan es van aconseguir els 91,89 euros. Després de l'escalada de preus durant aquell mes, el Govern va decidir suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i substituir-ho per l'actual, en el qual el preu regulat deixa de consistir en una referència trimestral i queda vinculat al preu de cada hora al mercat.

Durant la jornada de matí, el preu del megawatt hora superarà els 90 euros durant totes les hores a partir de les 08.00 hores. En tot cas, l'hora més cara de matí seran les 20.00 hores, amb un preu de 98,69 euros per MWh. Aquest preu s'aplica als consumidors domèstics que disposin de comptadors «intel·ligents» i tarifació per hores, inclosos els que tenen contractat el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) i disposen d'aquests aparells.

El preu majorista de l'electricitat, conegut com 'pool', té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i prop del 25% restant, a l'IVA i a l'Impost d'Electricitat. El Govern ha congelat per 2017 els peatges i càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

FACTORS DARRERE DE LA PUJADA

El mercat s'ha vist afectat en aquest hivern per l'efecte acumulatiu de diverses circumstàncies, entre les quals figuren l'augment de la demanda, l'ona de fred i l'exportació a França per la indisponibilitat nuclear, que s'han vist acompanyades d'una reducció en les aportacions d'aigua, la participació de la qual s'ha vist reduïda i es realitza a un cost major, afectant el preu.

A més, la tendència a l'alça del preu dels combustibles fòssils, especialment important en el cas del gas després de la cancel·lació de subministraments a Europa des d'Algèria, ha incrementat els costos de producció de les centrals de carbó i gas. En els 19 primers dies de l'any aquest preu s'ha duplicat pel que fa als de l'any passat.

Els preus diaris del mercat majorista es fixen amb un dia d'antelació, al voltant del migdia. El 'pool' funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles a participar, la més cara, marca el preu per al conjunt.

ENDESA I GAS NATURAL HAURAN D'OFERIR EN EL MIBGAS

Per contenir les pujades del rebut, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ha anunciat que el Govern obligarà als operadors dominants del sector gasista, que són Gas Natural Fenosa i Endesa, a presentar ofertes al mercat Mibgas per reduir el preu del gas i, d'aquesta forma, abaratir el mercat elèctric. Nadal també ha anunciat una resolució d'aprovació «immediata» perquè existeixi «per primera vegada» la figura d'un «creador del mercat» en el Mibgas, la companyia del qual ja ha estat triada en concurs.


Comentaris

envia el comentari