IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Suprem apuja entre tres i quatre anys les penes dels assaltants de Blanquerna

Aquesta nova condemna implica l'ingrés a presó

Els assaltants de Blanquerna hauran d'entrar a presó | Arxiu

El Tribunal Suprem ha elevat les penes imposades per l'Audiència Provincial de Madrid a catorze ultres que van assaltar el centre Cultural de Blanquerna de Madrid, pertanyent a la Generalitat de Catalunya, durant la celebració de la Diada de 2013 en aplicar l'agreujant d'obrar per motius de discriminació ideològica. Els imposa penes que oscil·len entre tres anys i onze mesos i quatre anys i dos mesos.

Portaven banderes espanyoles i cridaven consignes com 'Catalunya és Espanya' | Arxiu

 

La sentència estima el recurs de cassació interposat pel Ministeri Fiscal i alguns dels motius plantejats per la Generalitat i pel seu delegat del Govern, Josep Maria Boch Bessa, i anul·la parcialment l'error de l'Audiència Provincial que va imposar als catorze condemnats penes que oscil·laven entre els sis i vuit mesos de presó pel delicte de desordres públics i de multa pel delicte de danys amb l'atenuant de reparació del mateix.

El Tribunal Suprem conclou que a la vista dels contundents arguments del fiscal, secundats per les acusacions —que exerceixen la Generalitat i Josep María Bosch Bessa—, i tenint en compte que es pot trobar la descripció dels elements constitutius de la circumstància agreujant, «s'imposa l'aplicació de tal agreujament que haurà d'aconseguir als delictes que resultin comeses, a causa del el propòsit comú dels assaltants, intolerants amb un acte de celebració del dia de Catalunya».

Moment de l'entrada dels assaltants a Blanquerna | Arxiu

 

L'Audiència Provincial va incorporar els elements configuradors de la agravatoria en el seu relat històric on va precisar que el motiu impulsor dels delictes comesos va ser «la intolerància cap a la ideologia catalanista dels convocants de l'acte, fins al punt d'arribar a impedir-los», en referència al grup d'ultres que va irrompre al setembre de 2013 a la sala on es desenvolupava l'acte de celebració de la Diada portant banderes espanyoles i cridant consignes com 'Catalunya és Espanya'.

Penes de presó


L'alt tribunal imposa pel delicte de desordres públics en concurs ideal amb el d'impediment del dret de reunió la pena de dos anys i deu mesos de presó, amb la concurrència de la citada agreujant als quals van ser condemnats per l'Audiència Provincial de Madrid a sis mesos de presó. A més imposa presó de dos anys i onze mesos a J.F.F i de tres anys de presó a J.L.L.G. Pel delicte de danys ocasionats en béns de propietat pública, la Sala penal imposa un any i un mes de presó i multa de quinze mesos en apreciar la mateixa agreujant d'actuar per motius ideològics discriminatoris i l'atenuant de reparació del dany per a dotze dels acusats, i fixa un any i dos mesos de presó i multa de divuit mesos a J.F.F mentre que per a J.L.L.G també un any i dos mesos de presó i multa de setze mesos.

L'alt tribual suprimeix l'atenuant de reparació del dany en el delicte de desordres públics que havia aplicat la sentència recorreguda. En aquest sentit, afirma que ni en els fets provats ni en els fonaments jurídics existeix dada algun que permeti estendre aquest atenuant de reparació de danys a aquest delicte, ja que el nero fet d'una consignació d'una quantitat per cobrir de forma genèrica l'import dels danys causats, com van fer els condemnats, en gens afecta al delicte de desordres públics. La sentència de l'Audiència Provincial de Madrid exposava que tots els acusats indemnitzarien conjunta i solidàriament a la Generalitat de Catalunya amb 1.372,14 euros i al exdelegado de la Generalitat a Madrid Josep Maria Bosch en la quantitat de 94,2 euros. Tant aquest com el llavors diputat nacional per CiU Josep Sánchez Llibre van ser colpejats pels assaltants.


Comentaris

envia el comentari