Els Mossos desactiven una granada de la Guerra Civil que un home va trobar a tocar del riu a Biure

En les darreres setmanes ja s'havien trobat dos artefactes similars a la zona
Els mossos desactiven una granada de la Guerra Civil que un home va trobar a tocar del riu a Biure. | ACN

 

Els Mossos d'Esquadra han desactivat una granada de la Guerra Civil que un home que passejava va trobar en una zona a tocar del riu a Biure, a l'Alt Empordà. Després de descobrir l'artefacte, l'home el va agafar, el va traslladar fins a tocar de la carretera i va alertar la policia. Això va obligar a activar d'urgència el grup especial en desactivació d'explosius, els TEDAX-NRBQ, perquè la granada de morter, una Valero de 50 mil·límetres, es trobava en una zona de pas de vianants i vehicles.

Després de recollir l'artefacte, els agents el van explosionar en un lloc segur. Els Mossos d'Esquadra demanen a tots aquells qui localitzin un artefacte que no el toquin i alertin de seguida la policia perquè, tot i que han passat anys, alguns encara mantenen la càrrega i poden explotar. La troballa de projectils o granades és relativament freqüent a les zones boscoses de la demarcació, perquè el territori va ser escenari no només del conflicte bèl·lic, sinó també de la retirada dels republicans, que mentre marxaven a l'exili s'anaven desfent de l'armament.

 

Aquestes darreres setmanes, de fet, se n'han trobat dos més. A mitjans de març, un home que buscava espàrrecs va trobar un obús de 155 mil·límetres en una zona boscosa de Sant Miquel de Fluvià, a l'Alt Empordà. L'artefacte es trobava mig enterrat pels voltants de l'ermita de Sant Sebastià. I pocs dies després, un pagès que llaurava un camp a la Tallada d'Empordà, al Baix Empordà, va localitzar un projectil d'artilleria d'uns 105 mil·límetres. En tots els casos, els TEDAX els van explosionar en una pedrera.

 

Els mossos desactiven una granada de la Guerra Civil que un home va trobar a tocar del riu a Biure | ACN