Els Mossos d'Esquadra van blindar durant sis dies l'estació de Sants per una amença terrorista real

Tal com va avançar 'CatalunyaDiari.cat', els serveis d'intel·ligència de la policia catalana van trobar un missatge en clau en un fòrum on apuntava les coordenades de l'estació

Diverses unitats de Seguretat Ciutadana i de l'ARRO dels Mossos a l'exterior de Sants | Ruben Novoa

No era casualitat ni part de la normalitat que l'estació de Sants estigués durant sis dies completament ocupada pels Mossos d'Esquadra. Tot i que sense confirmació oficial, CatalunyaDiari.cat ja va avançar el passat dissabte, 25 de març, que la policia havia activat un operatiu especial de vigilància antiterrorista a l'estació barcelonina amb l'activació d'unitats d'ordre públic i d'intervenció. Hi havia una alerta real i que la policia havia agafat com a possible. Tal com va avançar aquest mitjà, al fòrum d'Internet 4Chan hi van aparèixer les coordenades de l'estació de Sants i una data: 27 de març. Les amenaces són constants i repetides, però va ser presa seriosament per les unitats d'intel·ligència de la policia catalana. Era el mateix fòrum on pocs dies abans també s'hi havien donat les coordenades exactes del lloc de l'atac terrorista de Londres que va deixar 5 morts i més de 40 ferits.

Calia activar tots els operatius policials possibles: agents de seguretat ciutadana, les unitats de subsol, les dues brigades d'ordre públic, l'ARRO i la BRIMO, i la unitat d'elit de la policia catalana, el Grup Especial d'Intervenció (GEI). No és habitual veure aquesta última unitat desplegada a reacció en zones com l'estació de Sants. L'activació del GEI respon més a situacions de perill real i en marxa on, des d'Egara —on tenen la seu central, al Complex Central dels Mossos d'Esquadra— es desplacen. És una unitat especial dels Mossos d'Esquadra especialitzada en intervencions amb un alt risc de violència armada, preparats per repel·lir atacs terroristes com els que s'han viscut els darrers mesos a Europa. Aquesta unitat, tot i estar desplegada a l'estació de Sants, no va fer patrullatge. Sí que en van fer, i de manera molt visible, les altres unitats de la policia catalana. Patrulles de tres agents, totes amb armes llargues, va ser el paisatge habitual durant sis dies a Sants.

Imatge del missatge a 4Chan que va despertar totes les alarmes | CatalunyaDiari.cat

Dimecres 22 de març a última hora de la tarda es van activar tots els protocols. Una reunió a Egara i el desplegament dels agents a Sants. Els comandaments i especialistes de la lluita antiterrorista van voler controlar l'estació durant sis dies, abans i després de la data que figurava en la suposada amenaça penjada al fòrum d'Internet. Catalunya, com la resta de l'Estat, està en nivell 4 (sobre 5) d'alerta terrorista tot i que després dels darrers episodis a Londres, l'han volgut reforçar. Un dels exemples clars, tot i no activar el nivell 5, és el desplegament que va blindar durant sis dies un dels cors de Barcelona, l'estació de Sants. El nivell 4 comporta molta més vigilància en espais d'alta confluència de públic, en llocs destacats i en possibles espais amenaçats. Són habituals en els darrers mesos controls de carretera reforçats amb agents fortament armats i patrullatges i vigilàncies estàtiques amb unitats d'ordre públic. Durant els dies que ha durat l'operatiu no s'ha localitzat cap amenaça externa tot i que es van fer diversos controls i escorcolls, alguns de molt vistosos, on els ciutadans van ser apuntats pels agents de la policia.

Amb el dispositiu ja tancat, ahir, 30 de març, el conseller de l'Interior, Jordi Jané, va convocar el Gabinet de Coordinació Antiterrorista per analitzar la informació de l'atemptat perpetrat dimecres passat prop del parlament britànic, a Londres, en què van morir quatre persones i una trentena en van resultar ferides. Un altre dels temes centrals de la reunió ha estat la detenció de dos homes dimecres passat a Roda de Ter (Osona) per captació i enaltiment del terrorisme. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha presidit la reunió, amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra i acompanyat pel director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap del cos, Josep Lluís Trapero. El conseller no va donar explicacions després de la trobada i pública el Departament d'Interior tampoc ha volgut comentar el desplegament antiterrorista especial de la setmana passada.

Reunió del Gabinet de Coordinació Terrorista de Catalunya presidit pel conseller Jané | CatalunyaDiari.cat

 

Comentaris

envia el comentari