Els terroristes volien utilitzar un perillós explosiu per atemptar a la Sagrada Família

És molt fàcil de fabricar, però també molt inestable
Els Mossos d'Esquadra investigant al lloc de l'explosió | cedida

 

Segons passen els dies coneixem nous detalls sobre els atemptats que tenien pensat portar a terme els terroristes que van atemptar dijous passat a la rambla de Barcelona i a Cambrils. Es creu que volien cometre un triple atemptat simultani en alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com la Sagrada Família o les Rambles, i possiblement també a altres ciutats. Per fer-ho, els terroristes tenien pensat utilitzat tres furgonetes carregades amb bombones de butà, i un explosiu casolà molt conegut pels investigadors, ja que va ser utilitzat en atemptats anteriors a Europa. Es tracta del triperòxid de triacetona, també conegut com a TATP, una substància altament explosiva que es pot elaborar a partir de productes d'ús domèstic com l'aigua oxigenada o l'acetona. 

Segons explica 'La Voz de Galicia', per elaborar aquesta substància, coneguda també com «la mare de Satanàs», no es necessiten grans coneixements de química i, una vegada obtinguda la barreja necessària, explota amb gran facilitat, amb un simple cop o una petita espurna. Els investigadors europeus ja van detectar la presència d'aquest explosiu a ciutats com Brussel·les, París o Manchester, que també van patir atemptats terroristes. El cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va confirmar que entre les restes de la casa d'Alcanar van detectar «algun tipus de substància que ja vinculen directament a la composició de material explosiu que sol utilitzar el Daesh», però sense mencionar el TATP. 

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

És precisament aquesta gran capacitat per explotar la que va causar la deflagració de la casa d'Alcanar, on els terroristes feia temps que planificaven els atemptats, lluny de qualsevol mirada indiscreta. Una incorrecta manipulació, però, va derivar en una explosió accidental que va causar la mort d'un dels terroristes, i va deixar ferit un altre. L'incident va precipitar els fets, i va obligar els terroristes a improvisar un ataca amb un sol vehicle a les Rambles. 

 

L'explosió d'Alcanar va precipitar els fets | Cedida