La nena va patir greus complicacions després de la intervenció

Emma, la nena de 12 anys que ha mort a Castelló després d'anar molts cops a urgències

Els metges no li van fer proves per detectar què li passava

Els pares d'una nena de 12 anys estan totalment devastats després de la mort de la seva filla. Durant la matinada de dilluns passat, Emma Martínez Gascón va morir a causa d'una peritonitis.

La família resideix a Xèrica, una localitat situada al centre de la província de Castelló. Allà també hi viuen els altres dos fills de 17 i 22 anys.

Van portar la petita fins a tres vegades al metge i sempre la van enviar a casa

La nena portava patint forts dolors abdominals, diarrea i també vòmits i febre durant una setmana. Els pares de la nena, Ramón Martínez i Beatriz Gascón, van arribar a portar la seva filla a l'hospital fins a tres vegades.

Dues vegades la van portar al centre d'Urgències de Viver, que està a tres quilòmetres del seu poble. Una altra vegada la van portar a l'hospital de referència de la zona, a Sagunt.

En totes i cadascuna de les vegades que la nena va anar a un centre mèdic no li van detectar res. Els professionals van explicar que els símptomes que sentia la nena podien ser deguts a un virus d'estómac o a la primera regla de la nena. Després de les explicacions, sempre acabaven enviant-la cap a casa.

Mai no van arribar a fer-li proves, com ara una anàlisi de sang o alguna ecografia. Si hagués estat així, molt probablement haurien pogut detectar la patologia que estava patint.

Segons explica la mare, van arribar a insistir els metges que podia ser una apendicitis (que pot evolucionar a peritonitis) a causa d'antecedents familiars. Tot i això, tampoc li van donar importància.

Els esdeveniments

Els dolors de la nena van començar el dia 29 de gener. Després de passar dues vegades pel primer centre mèdic i no detectar-li res, van portar la nena a l'hospital de Sagunt. Això va ser el dia 4 de febrer al matí.

En aquella ocasió, la petita estava molt malament i ni tan sols podia posar-se dreta. Van romandre a l'hospital fins a les 17.00 de la tarda.

Allí li van fer a la nena una anàlisi d'orina, on van veure també que la menor tenia la llengua blanca. Tot i això, els resultats de la prova es trobaven dins dels paràmetres normals i van tornar a enviar la nena a casa.

L'endemà, diumenge, 5 de febrer, l'Emma estava molt pitjor. «No tenia ni forces per sortir de casa. La noia va perdre el coneixement», indicava el pare.

Foto dels pares de l'Emma, la nena que ha mort.
Els pares d'Emma García Gascón, la nena que ha mort. | RTVE
 

Els seus pares van portar amb urgència la nena al centre d'Urgències de Viver perquè era el més proper. Allí l'Emma va entrar en parada cardiorespiratòria, però uns moments després van aconseguir estabilitzar-la.

Després d'una trucada al SAMU, es va presentar en 12 minuts al lloc i va traslladar la nena a l'Hospital Clínic de València. Tot i això, una vegada a l'hospital amb tot a punt per operar-la, la nena va tornar a entrar en parada. El personal sanitari va estar intentant reanimar-la durant dues hores.

«Va morir a les dues del matí», expressava Ramón. La causa de la mort va ser una peritonitis, amb una infecció a la sang que va poder derivar en una fallada multiorgànica.

Els pares, després de la tragèdia viscuda, es pregunten «com pot ser que després de tres vegades d'anar al metge amb la nena feta pols no són capaços de passar-li l'aparell d'ecografia o fer-li una anàlisi de sang».

Una anàlisi i una ecografia haurien estat suficients

Dues fonts mèdiques, malgrat que es van mantenir al marge pel fet que no coneixen el cas, van donar la seva opinió sobre aquesta qüestió. Van indicar que, amb la seva experiència, una anàlisi de sang i una ecografia poden detectar qualsevol alteració provocada per una apendicitis o peritonitis.

Per part seva, els pares de la nena tenen pensat interposar una denúncia contra l'Administració, ja que consideren que va haver-hi una negligència per part dels metges.

Tot i que es troben travessant un profund dolor, intenten mantenir-se ferms i serens. Els pares volen saber què va passar amb la seva filla i volen que això «no li torni a passar a ningú».

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: ¡Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!