YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'empresa IQOXE podria haver reduït un 30% la plantilla de treballadors per «abaratir costos»

El conseller de Treball s'ha reunit amb els sindicats i s'ha compromès a «protegir els treballadors»

El conseller Chakir El Homrani.
El conseller ha mantingut una reunió amb els sindicats. | Toni Cabanillas
 

Tres dies després de la fortíssima explosió a l'empresa IQOXE, a primera hora d'aquest divendres 17 de gener una representació dels sindicats CCOO i UGT s'ha reunit amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, per exigir «més seguretat» i així evitar accidents a la indústria química.

L'accident ha sacsejat la indústria i ha obert una espiral d'interrogents envers la coordinació i la seguretat, és per això que des dels sindicats s'ha traslladat la necessitat de «més inspectors i més formació professional», una demanda que el conseller ha assegurat recollir, a la vegada que ha anunciat una taula de treball amb l'AEQT i els treballadors per avaluar els sistemes de seguretat.

En aquesta trobada, els sindicats també han expressat el seu «malestar i indignació» amb la gestió de l'explosió, i han mostrat un to duríssim envers el propietari de la companyia, el grup Cristian Lay, a qui han acusat d'esperonar «una política de reducció de costos i retallades de personal que posava en risc la seguretat dels operaris, en especial per la forta càrrega de treball i de tensió que havien de suportar», han reblat. El Homrani ha criticat també «la situació de vulnerabilitat que genera la precarietat laboral», i ha obert la porta a canviar la normativa per tal de posar fre a aquestes pràctiques.

Els sindicats demanen a la Generalitat «més inspectors i formació» a la indústria química

L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges
L'explosió i el dispositiu del greu accident químic a Tarragona en imatges | Àngel

Els representants de Comissions Obreres i l'UGT han recordat que «el primer responsable és evidentment l'empresa perquè ha de complir la normativa, però també hi ha una clara responsabilitat directa de la Generalitat a l'hora de fer complir aquestes regles». Han accentuat la «manca d'inspectors de Treball, que fan una feina importantíssima», i ha exigit a l'executiu que «es posi les piles» en tres grans eixos: més inspectors, més formació professional i garantir que els sindicats de treballadors siguin presents a totes les taules de discussió convocades al respecte.

El conseller de Treball, que s'ha mostrat proactiu i receptiu a les demandes, ha apuntat poc després que «certament aquest 2019 hem reforçat aquestes inspeccions de treball, i tenim previst augmentar la partida als pressupostos de l'any 2020». El Homrani ha anunciat que «nosaltres convocarem una taula per repassar i analitzar les mesures de seguretat i salut laboral al polígon químic de Tarragona, on serà present l'AEQT i també els sindicats», en relació a la demanda directa que li han fet arribar.

Les retallades d'IQOXE, en el punt de mira: els sindicats denuncien la reducció d'un 30% de la plantilla

Els agents sindicals han estat molt crítics amb la gestió de les deficiències denunciades pel comitè d'empresa durant mesos i anys a IQOXE. «Un estudi recent sobre risc psicosocial a l'empresa ja va indicar que la càrrega de feina era excessiva i que existia aquesta situació de tensió alta per als treballadors», han confirmat CCOO i UGT. Els sindicats també han recordat com en una reunió el passat 29 d'octubre, la Generalitat «es va comprometre a prendre mesures tècniques per millorar els protocols de seguretat» de la química tarragonina, si bé tres mesos després de la trobada «encara no ha fet la feina que ha de fer».

Concentrats després de l'explosió química a Tarragona.
Alguns treballadors s'han concetrat, molt afectats, per reclamar més seguretat a les químiques. | Àngel Ullate

Segons les dades del comitè d'empresa, la plantilla de treballadors d'IQOXE ha minvat de 150 a 110 treballadors en els darrers anys, motiu pel qual els operaris van sortir a manifestar-se el passat mes de novembre i desembre, tal com ja va informar en el seu moment TarragonaDigital. «S'estan acomiadant treballadors per subcontractar els serveis a altres empreses en condicions més precaritzades i amb un grau de formació professional més baix, i això és una greu irresponsabilitat que no podem assumir», han alertat els representants sindicals a la sortida de la reunió.

El Homrani confirma «infraccions greus» a IQOXE i anuncia dos nous expedients

Chakir El Homrani també ha donat més detalls sobre els quatre expedients sancionadors que Inspecció del Treball havia incoat prèviament a l'empresa IQOXE per reiterats incompliments de la normativa «en matèria de seguretat, de salut laboral i de condicions de treball». El conseller de Treball ha confirmat que la Generalitat en va tenir consciència entre els anys 2015 i 2017, quan es van produir els informes, i que fan referència a «infraccions greus» en matèria de formació de prevenció de riscos laborals, l'adequació dels llocs de treball i les condicions laborals a l'empresa. Segons els barems regulats per decret, cap d'elles va superar els 8.000 euros.

Sindicats reunió Generalitat Química
Els representants de CCOO i UGT han fet arribar les seves inquietuds al conseller de Treball | Toni Cabanillas

El Homrani ha matisat que «totes aquestes deficiències van ser subsanades», i matisa que «cap dels expedients relacionava que podia passar l'accident, molt greu, d'aquesta setmana». Sí que alertaven, però, d'aquest historial ampli entre inspeccions desfavorables envers el funcionament de la companyia. A més, l'edil ha confirmat l'obertura immediata de dos nous expedients arran de l'explosió, un d'ofici i l'altre procedimental, per esclarir els fets i estudiar possibles «infraccions administratives, recàrrecs d'indemnitzacions o derivar futures responsabilitats penals», de les quals l'Administració no descarta ser acusació particular.

Els sindicats denuncien «coaccions» als treballadors i demanen sancions més dures

En aquest sentit, els sindicats han mostrat el seu malestar envers «les sancions irrisòries» que fan que «les empreses paguin la multa i segueixin després amb el problema de base». Defensen que «cal modificar les lleis de sancions per convertir-les en efectives» i critiquen amb agror que «IQOXE ha buscat guanyar el màxim de benefici econòmic a costa de la inseguretat i la coacció a treballadors que temen perdre la feina». Aquest mateix divendres, El Homrani es reunirà també amb la patronal química de Tarragona, l'AEQT, a la delegació territorial del Govern.


Comentaris

envia el comentari