Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Captura dels incidents viscuts entre okupes i veïns de Pallejà el 17 d'agost del 2020

Tensió al Baix Llobregat per un enfrontament entre 'okupes' i veïns

Les imatges de la tensa situació s'han fet virals a les xarxes

Captura dels incidents viscuts entre okupes i veïns de Pallejà el 17 d'agost del 2020
Tensió al Baix Llobregat per un enfrontament entre 'okupes' i veïns | xarxes socials

Les ocupacions d'habitatges il·legals s'han convertit en un problema a Catalunya i part de la societat comença a considerar-ho com un dels principals problemes, amb situacions que poden arribar al límit quan els veïns decideixen actuar per decisió pròpia o quan la policia ha de desallotjar una casa ocupada. 

Aquest últim cas és el que va ocórrer a Pallejà, al Baix Llobregat, aquest passat cap de setmana. Segons unes imatges que han corregut com la pólvora a les xarxes socials, la Policia va acudir a un habitatge de la ciutat per dur a terme el desallotjament d'uns okupes que havien ocupat una casa familiar. 

Segons es pot apreciar en les imatges, els veïns de la zona han fet fora els okupes, però ells s'hi van enfrontar. Davant d'aquesta situació, la Policia Local va haver d'actuar, un fet que va molestar encara més els okupes, que no van dubtar a encarar-s'hi també. Els veïns del barri van solidaritzar-se amb els propietaris de la casa i en les imatges es pot veure desenes de persones al carrer observant la situació.

Les ocupacions il·legals estan començant a despertar molt de malestar en la societat, que consideren que les lleis actuals no són suficients per a castigar aquesta mena de situacions i exigeixen mesures a les autoritats. De moment, a Catalunya diversos ajuntaments han posat en marxa diferents actuacions per tal de minimitzar aquest problema, com ara Girona i Badalona, entre d'altres. I on els consistoris no actuen, són els mateixos veïns que s'organitzen per evitar les ocupacions.

Girona posa a les ocupacions conflictives d'habitatges vinculades a la delinqüència

L'Ajuntament de Girona ha engegat un pla per posar fre a les ocupacions d'habitatges vinculades a la delinqüència. «Aquí, els que rebenten pisos els fan servir per a intercanvis de droga o són ocupes que viuen de cometre furts i robatoris. A més, creen nombrosos problemes al veïnat»: L'alcaldessa, Marta Madrenas, deixa clar que es tracta de «delinqüents» i critica que la fiscalia no hagi volgut col·laborar per acabar amb el fenomen.

De moment el pla s'ha començat a aplicar a dos grups d'edificis per veure si és efectiu. Tot i no revelar-ne detalls, en una entrevista a l'ACN, Madrenas avança que, a més de fer pressió policial, el consistori reclamarà als propietaris dels edificis —sovint, bancs i fons immobiliaris— que no se'n desentenguin.

A l'hora de referir-se a aquestes ocupacions, l'alcaldessa de Girona parla directament de delinqüència. «Vull que quedi clar de què es tracta, perquè aquí no ens trobem amb situacions de necessitat», afirma Marta Madrenas. L'alcaldessa admet que, com ha passat a més llocs de Catalunya, Girona no ha quedat al marge d'una problemàtica «que ha proliferat» i que crea inseguretat als barris que la pateixen.

Veïns del Montmell organitzen patrulles per evitar l'ocupació de cases

Un grup de veïns del Montmell (Baix Penedès) ha decidit crear un dispositiu de patrulles ciutadanes per evitar l'ocupació de cases al municipi. «Estem farts i molt cansats», expliquen els impulsors de la vigilància, que asseguren que els últims anys una família «conflictiva» s'ha apropiat de nombrosos habitatges buits.

Cada vespre, un grup d'entre sis i deu veïns ressegueix els diferents carrers del nucli el Mirador del Penedès per foragitar les entrades a cases deshabitades o segones residències. Durant el dia asseguren que també estan pendents que no hi hagi cap intrusió. Si en detecten una, s'hi apropen per incomodar els imminents ocupes mentre avisen els Mossos d'Esquadra perquè evitin l'entrada a l'habitatge.

El patrullatge se centra al nucli del Mirador del Penedès, el més gran del municipi, amb prop de 800 habitatges, i també atén la urbanització Mas Mateu. La meitat de les famílies s'han adherit a la iniciativa amb què es vigila que no hi hagi noves ocupacions a la zona. El dispositiu va començar fa poques setmanes.

El seu impulsor, Ángel Lopez, explica a l'ACN que el patrullatge és la resposta a una situació de «malestar» creixent en aquest nucli del Montmell, situat en una zona boscosa a tocar de l'Alt Camp i caracteritzat per una àmplia dispersió d'habitatges en multitud de carrers sense asfaltar. Segons López, des de fa cinc anys «hi ha hagut un augment progressiu d'ocupacions il·legals i robatoris», i amb el patrullatge ciutadà pretenen «rebaixar el nivell d'inseguretat».