Imatge del parc infantil de la urbanització Nueva Montaña de Santander que s'ha esfondrat aquest dilluns al matí

Un pàrquing subterrani s'ensorra a Santander i la policia busca possibles víctimes

Els veïns han assegurat que abans de l'enfonsament havien escoltat «dues explosions»

Un parc infantil i una pista esportiva s'han esfondrat aquesta matinada de dilluns, 13 de gener, sobre un pàrquing subterrani a Santander. La policia, els bombers i els serveis mèdics han confirmat que no hi ha víctimes mortals. El pàrquing, situat al carrer Tomàs i Valiente del barri Nueva Montaña, és a prop del centre comercial Bahía de Santander i hi aparquen els vehicles d'uns 500 veïns de la zona.

Abans de l'enfonsament, els veïns han escoltat «dues explosions»

L'esfondrament s'ha produït a dos quarts de set del matí en aquesta urbanització santanderina que es troba al costat de l'autovia A-67. Els veïns asseguren que s'han sentit «dues explosions» abans que el parc s'enfonsés. 

Al voltant de les nou del matí, segons 'El diario montañés', s'han descartat víctimes perquè tots els veïns del bloc més afectat, el bloc tres amb els portals A, B i C, haurien confirmat estar sans i estalvis. Els Bombers han dut a terme tasques per comprovar que l'enfonsament no afecta l'àrea més propera per tal de desenrunar el parc. Tot i això, la preocupació s'ha mantingut perquè, arran l'enfonsament, s'han rebentat dues canonades d'aigua i l'aparcament s'ha inundat.

 

Diversos veïns asseguren que «feia anys que reclamàvem revisions» i que «hi havia una humitat horrorosa»

Els residents expliquen que ha estat un moment d'angoixa i confusió, ja que agents de la policia han trucat a les portes i els han desallotjat. Una veïna ha explicat que ha «notat que s'ha mogut l'edifici, com si fos un terratrèmol» i d'altres han declarat trobar-se «en xoc». La Policia els ha permès retornar a casa sense utilitzar els ascensors, però hi ha hagut afectats que no s'atrevien. 

Diferents veus han assenyalat que «feia anys que reclamàvem revisions, hi havia tolls als garatges i unes humitats horroroses», a més d'assegurar que  «si això arriba a passar a les sis de la tarda qualsevol dia, aquí hi hauria 100 morts perquè aquest parc és on fan vida els nens del barri». Dos veïns del bloc 1B han explicat que «primer ha caigut la zona nord, que és el parc infantil, i després la part sud, que és la pista esportiva» i han afirmat que l'enfonsament els ha deixat «molt espantats».

Els veïns havien anat a judici amb la promotora dels pisos per filtracions d'aigua als garatges

El cos de Bombers de Santander, la Policia Local, Protecció Civil, la Guàrdia Civil i efectius d'emergències han realitzat tasques de desenrunament  i de cerca de víctima. L'alcaldessa de la ciutat, Gema Igual, altres membres del consistori i el president de la regió, Miguel Ángel Revilla, també s'han desplaçat fins al lloc dels fets.

El conseller d'obres públiques del govern càntabre, José Luis Gochicoa, ha assenyalat que la causa podria ser la «deficiència de la placa», sobre la qual s'hauria posat «massa terra». Els veïns van guanyar fa vuit mesos un judici contra la promotora dels blocs, Gesvicán, per filtracions d'aigua al garatge afectat.

També et pot interessar...