Un entramat familiar d'Osona estafa 5 milions d’euros a la Seguretat Social

Havien creat noves empreses per moure actius per evitar haver-los d'entregar en el concurs de creditors | S'han detingut set persones, entre empresaris, testaferros, un auditor i un administrador concursal

Els Mossos d'Esquadra han explotat una investigació per frau fiscal a Osona després de mesos d'investigació. Agents de la Divisió d'Investigació Criminal de Sabadell va entrar el passat 3 d'octubre en diverses empreses d'Osona i de Barcelona per permès desarticular un entramat familiar dedicat a pràctiques il·lícites amb el qual haurien defraudat cinc milions d'euros amb concursos de creditors.

Segons els Mossos, feien maquillatge comptable desviant actius de les empreses en fallida a altres societats controlades per ells mateixos, tal com ja va avançar CatalunyaDiari durant l'operatiu policial. Durant els escorcolls es van detenir a set persones, que van ser deixades en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Les investigacions surten d'una altra operació contra el Club Patí Vic

La investigació de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics va començar a principis de l'any 2017, arran de la investigació de l'activitat econòmica del Club Patí Vic, on es van arrestar algunes de les persones que també s'han detingut en aquesta nova operació, concretament, el gestor Ferran Busquet i l'empresari osonenc Miquel Altamiras. Després d'analitzar tota la documentació que els Mossos es van emportar del club es va posar de manifest una sèrie d'irregularitats econòmiques en el marc d'un concurs mercantil vinculat a un grup empresarial de caràcter familiar.

Es va iniciar una investigació i es va poder identificar un grup d'empreses en concurs de creditors que, amb la conxorxa del mateix administrador judicial i un auditor comptable, havien falsejat dades comptables per simular una situació d'insolvència fictícia per evitar d'aquesta manera fer front als seus creditors, entre els quals es trobat la Seguretat Social.

Imatge de furgonetes de l'ARRO dels Mossos a l'exterior de l'empresa escorcollada a Manlleu.
Imatge de furgonetes de l'ARRO dels Mossos a l'exterior de l'empresa escorcollada a Manlleu. | CatalunyaDiari.cat

La tècnica dels ara imputats consistia a muntar una nova societat amb dos testaferros i s'hi derivaven els actius de les societats en concurs amb l'ús de tècniques de maquillatge comptable i falsificació de la comptabilitat empresarial. Simulaven compres de mercaderies inexistents, s'adjudicaven béns per concurs de forma adulterada, es desviaven diners per fer front al pagament de préstecs particulars o es transferien actius a comptes corrents vinculats fruit de la venda dels actius de les societats en concurs, segons han detallat els investigadors dels Mossos aquest dimecres, 10 d'octubre.

Detinguts empressaris, testaferros, un auditor i un administrador concursal

Els Mossos d'Esquadra van entrar, juntament amb funcionaris de la Seguretat Social, el dia 3 d'octubre a primera hora, sota les ordres del Jutjat d'instrucció número 2 de Vic i la Fiscalia de Manresa, a un domicili particular, i també en dues empreses, un despatx professional i un bufet d'advocats de Vic, Rubí, Barcelona i Manlleu. Es van detenir set persones, totes de nacionalitat espanyola, entre els quals hi havia tres empresaris, un testaferro, un auditor i un administrador concursal.

Els Mossos imputen als imputats els presumptes delictes d'alçament de béns, falsedat comptable, administració deslleial, suborn, delictes contra la Seguretat Social i blanqueig de capitals. Durant la investigació els Mossos també han bloquejat els comptes i el patrimoni de diverses persones que també estan vinculades en aquest entramat. Després de ser posats a disposició del jutge l'endemà de l'operatiu, tots els detinguts van ser deixats en llibertat amb càrrecs a l'espera del judici o de noves diligències.


Comentaris

envia el comentari