Un error del CNI en el procediment de detenció de Carles Puigdemont a Alemanya complica la seva entrega Espanya

La justícia alemanya va rebutjar entregar Puigdemont per un delicte de rebel·lió

Imatge amb la que Puigdemont va acompanyar el seu missatge a Twitter
Carles Puigdemont   | Cedida

La detenció de Carles Puigdemont a Alemanya ara fa uns dos mesos encara porta cua. Segons 'El Independiente', la forma en què es va fer, i les preses d'Espanya per fer saber el seu triomf en aquest sentit podrien haver comportat problemes en l'entrega alemanya de Puigdemont a Espanya.

Les Forces de Seguretat de l'Estat, així com el CNI, van participar en el procés de la detenció, una detenció precipitada i a corre-cuita que ha pogut complicar l'entrega de Carles Puigdemont per part d'Alemanya. Un dels principals motius: el CNI va actuar quan no ho hauria d'haver fet, ja que es necessitava una ordre judicial que, per temps, no van poder obtenir.

Un error de procediment

Puigdemont va ser detingut el passat 26 de març a una gasolinera alemanya, a només 30 quilòmetres de la frontera amb Dinamarca. La notícia va saltar ràpidament i tot un seguit d'informació es va començar a filtrar. Entre aquesta informació, la que afirmava que el cotxe al qual viatjava Puigdemont s'havia abalisat abans, va ser geolocalitzat a través d'un dels mòbils dels acompanyants de l'expresident.

Aquest fet, entre altres coses, ha pogut tenir conseqüències en la posterior entrega de Puigdemont per la justícia Alemanya, cosa que encara no s'ha produït. Segons un alt càrrec policial: «A Espanya, abalisar un cotxe exigeix d'una ordre judicial. El procediment és igual d'exigent als països europeus. No va haver-hi temps material per fer-ho. Per tant, el CNI no hauria d'haver aparegut per cap costat».

A més, aquella es tractava d'una activitat encoberta i els serveis secrets no poden informar d'aquestes, cosa que van fer. Tot per assegurar-se la detenció de Puigdemont, efectuada per agents de cossos policials alemanys, i deixar clar que havia estat una bona feina dels cossos espanyols.

Els magistrats alemanys van sentir-se utilitzats

Aquest fet va provocar que el 5 d'abril la justícia de Bèlgica obrís diligencies contra España per la presència de la balisa al vehicle. El ministre de l'interior, Juan Ignacio Zoido, va tractar d'aclarir la situació, «la decisió ha estat de la Policia alemanya per donar compliment a una ordre ja cursada de detenció i lliurament. No es tracta que la decisió s'hagi pres aquí», però no era aquesta la informació que havia arribat i ja ningú el va creure.

Aquests fets, units a què Espanya va voler que Puigdemont fos detingut a Alemanya perquè es comptava amb el compliment de l'euroordre per part del país per les relacions entre tots dos, van fer que els magistrats de l'audiència alemanya se sentissin «utilitzats» i en un primer moment no van facilitar l'entrega. No van considerar el delicte de rebel·lió del que s'acusava Puigdemont i el van posar en llibertat sota fiança.

En vista d'aquests fets, ara el Tribunal Suprem espanyol ha proposat a Alemanya entregar Carles Puigdemont per sedició, si la Justícia alemanya considera que no es pot entregar Puigdemont pel delicte de rebel·lió, tot i que s'insisteix que la principal acusació ha de ser aquesta última. Pablo Llarena deixa així la porta oberta als jutges alemanys perquè atribueixin a Carles Puigdemont el delicte de rebel·lió o sedició, i afirma que respectarà la decisió, sigui quina sigui.


Comentaris

envia el comentari