Es revela com era l'imam marroquí responsable de radicalitzar als terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Un company de pis explicava que tenia la intenció d'anar de vacances al Marroc

La façana exterior de l'edifici del carrer Sant Pere número 4 on vivia l'imam | Cedida

Des dels recents atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost, el cas ha anat evolucionant i, a poc a poc, també s'ha anat esclarint. Després d'abatre quatre dels cinc implicats a Cambrils, i investigar altres escenaris rellevants, es va arribar fins a la pista d'Abdelbaki Es Satty, l'imam de la mesquita del Ripoll, qui es creu el responsable i principal ideòleg de l'atemptat. Pel que sembla, Abdelbaki hauria aprofitat per radicalitzar als joves i «menjar-los el cap» gràcies a la seva posició d'influència i poder. Sobre Abdelbaki no sap massa, no obstant això, tal com recull el 'HuffingtonPost', recentment s'han donat a conèixer nous detalls de la seva persona, capaços de definir un perfil sobre com era o, més aviat, com aparentava ser.

El seu company de pis, Nordeen El Haji, un venedor de fruita de 45 anys deia sobre ell: «El dimarts al matí, va marxar explicant que se n'anava de vacances al Marroc», i afegia: «parlava poc, passava temps amb el seu ordinador a l'habitació, tenia un vell telèfon mòbil sense Internet, pocs llibres». Sobre ell va sortir a la llum un antic passat criminal, de fet, 'El Mundo' va informar recentment que Abdelbaki havia sortit de la presó el gener del 2012, «on va formar una amistat particular amb Rachid Aglif», un conegut terrorista responsable principalment dels atemptats de l'11 de març de 2004, causants de 191 morts a Madrid. El seu empresonament, però, no va ser a causa de temes de terrorisme, sinó de tràfic d'haixix, encara que se segueixen investigant les seves possibles connexions internacionals amb grups afins a l'Estat Islàmic a països com Bèlgica, França o Marroc.

Segons el testimoniatge d'altres persones properes a ell es tractava d'algú convencional, encara que una mica solitari. De fet, sobre això deia: «Era molt solitari, freqüentava més als joves que a les persones de la seva edat». Un altre comentava que «tenia reputació de ser molt islamista, volia que tots els marroquins pensessin com ell, posava la religió per sobre de la convivència i de tot. Volia obligar a les dones marroquines del poble a tapar-se». No obstant això, podria ser que sobre aquests punts no hi hagués una versió oficial i que no tothom coincidís. El que sí que sembla segur és que, tal com esmentava una altra persona, «va començar a l'abril 2016 a la nova mesquita. L'important era que coneixia l'Alcorà millor que nosaltres. En acabar juny, havia demanat tres mesos de vacances per marxar al Marroc». Abdelbaki va ser, per tant, no solament el causant de la radicalització dels joves terroristes sinó també el responsable ideològic de l'atemptat. Recentment s'ha sabut que l'imam és una de les víctimes de l'explosió del passat dimecres al xalet d'Alcanar. 

Abdelbaki Es Satty | La Sexta

 


Comentaris

envia el comentari