Espanya, en el punt de mira del Daesh després de l'última amenaça en espanyol

Els gihadistes pretenen arribar a aquelles persones radicalitzades o en procés de radicalització que no entenguin l'àrab

Un agent de la Policia Nacional rere un cotxe del cos de policia, de nit i amb llums enceses
Espanya, en el punt de mira del Daesh després de l'última amenaça en espanyol | Policia Nacional

El portaveu de l'organització terrorista Daesh, Abu Hamza al-Qurashi, ha utilitzat per primera vegada l'espanyol per a llançar una amenaça mundial. En el seu últim missatge, el líder islamista s'ha dirigit als soldats d'Estat Islàmic en castellà per a demanar-los que castiguin amb duresa als «infidels» a tot el món.

És la segona vegada en dues setmanes que Daesh utilitza l'espanyol de manera explícita, ja que fa uns dies va llançar en xarxes socials una «nasheed» o càntic de guerra. Els experts tenen clar que això respon a una nova estratègia dels islamistes.

Els terroristes volen arribar al màxim nombre de persones possibles a través de les xarxes socials, per a atreure els anomenats «llops solitaris», que actuen solos. L'ús de l'espanyol permet que els seus missatges arribin a persones radicalitzades, o en fase de radicalització, que no entenen bé l'àrab o el desconeixen.

En el seu últim missatge, el líder del Daesh demana als seus soldats «que siguin durs amb els infidels enemics d'Al·là». En una locució en llengua espanyola, llança la següent amenaça: «Dirigeix-te a ells amb les espases esmolades, lliura les invasions, no detinguis les incursions i no deixis que passi un sol dia sense terroritzar a l'apòstata i els seus mestres cristians».

En el missatge proposa una sèrie d'accions criminals com emboscar als infidels als carrers, cremar els seus combois amb explosius, destruir llocs de control i casernes. També llança un lema per als soldats de Daesh: «No vull sobreviure si els servents de la rebel·lió contra Déu sobreviuen».

Alerta terrorista de nivell 4

Espanya està en el punt de mira dels terroristes islamistes com a part de la Coalició Internacional que va derrotar militarment al Daesh. En aquesta coalició es troben també França i Viena, on van tenir lloc els últims atacs gihadistes en sòl europeu, a finals de l'any passat. En l'atac a la capital austríaca, els autors van al·ludir precisament a la Coalició Internacional contra Estat Islàmic per a justificar els seus atacs.

Espanya manté el nivell d'alerta 4 antiterrorista i de moment no es planteja rebaixar-lo, com sí que han fet altres països com Anglaterra. Després dels atemptats del passat mes de novembre a França i a Àustria, el Govern va elevar el nivell a «sever», que contempla un risc d'atemptat «altament probable».

Les sospites del Govern no són infundades, perquè al gener la policia va dur a terme una operació en la qual es va detenir a dos presumptes integrants d'Estat Islàmic que estaven planejant un atemptat. A l'octubre es va detenir a un altre possible membre de l'organització, i al juny un altre. Es tracta d'operacions contra subjectes radicalitzats que haurien contactat amb el Daesh per a prestar algun tipus de suport o fins i tot perpetrar un atac.

Daesh, una amenaça que torna

La derrota del Daesh a l'Iraq, amb la mort del seu «califa» Abu Bakr Al-Baghdadi, va fer pensar en una progressiva desaparició de l'organització. No obstant això, nous líders com Abu Hamza al-Qurashi han emprès una tasca de reagrupament de les cèl·lules dorments disperses amb l'objectiu de rellançar les activitats terroristes en sòl europeu.

L'escapçament de l'organització i la seva reculada als països àrabs ha delmat la capacitat operativa de Daesh, però la seva influència entre els subjectes radicalitzats als països occidentals continua sent significativa, i això per si mateix constitueix una amenaça per a la seguretat d'aquests Estats, entre ells Espanya.

Precisament fa uns dies, l'Oficina de l'ONU contra el Terrorisme va advertir que la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia obre una oportunitat per al gihadisme. Des d'aquest organisme s'adverteix que en l'últim any, durant la pandèmia del coronavirus, els terroristes no han deixat de moure's i les persones són més susceptibles a la radicalització.

'Us atacarem amb bombes i sabres'

Aquesta és la primera vegada que Daesh utilitza l'espanyol per a llançar un missatge oficial, però ja ha utilitzat la nostra llengua per a altres fins. Fa pocs dies, sense anar més lluny, va publicar una cançó en espanyol on es podia escoltar: «Els donarem als nostres enemics trons de foc i els donarem amb el sabre als quals ens desafien».

L'Estat Islàmic va tornar a recórrer a l'espanyol després de molt de temps sense fer-ho, i va anar per a demanar als soldats de l'Isis a occident «que escampin la veritat a tot arreu del món». La cançó anuncia l'arribada d'una comunitat de cavallers de lluita que, liderats pels millors cabdills, imposarà la xaria (llei sagrada islàmica) per a convertir el món en un gran califat musulmà: «Els herois, els valents lleons rugeixen, l'Islam és el camí correcte i sense ell som escòria bruta».

Els «trons de foc» i els «sabres» són una referència directa a les bombes, i els ganivets utilitzats en els últims atemptats d'Estat Islàmic a Europa. Amb la disminució de la seva capacitat operativa, el terrorisme gihadista ha canviat la seva metodologia en els atacs als països occidentals, que ara solen estar perpetrats per persones soles armades amb ganivets de cuina.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari