Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els Mossos i la Policia detenint un home a Barcelona

Estafen avis a Catalunya amb una excusa molt fàcil: no dubtaven en obrir la porta

Els estafadors els robaven les dades bancàries

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat aquest matí un grup criminal que estafava persones d'edat avançada a Catalunya. Tal com indica l'ACN, la policia catalana ha detingut cinc membres del grup d'estafadors, que es feien passar per falsos inspectors de gas i els avis els obrien la porta.

La policia els acusa dels delictes d'estafa, furt i robatori amb intimidació comesos a diferents punts de Catalunya: a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Tarragona, Terrassa i Manresa

En total, el grup suma vuit fets i més de 44.000 euros estafats. Dos dels arrestos van fer-se a Cornellà de Llobregat, un a Sant Feliu de Llobregat i dos més a Barcelona. El modus operandi del grup se centrava a dirigir-se al domicili de les persones grans amb l'excusa d'un error en la factura, i allà els robaven diners en metàl·lic, objectes de valor, targetes i llibretes bancàries. 

A banda, enganyaven les persones grans per aconseguir totes les seves dades bancàries i sostreure'ls diners en caixers o mitjançant transferències. 

Detalls del modus operandi

Per accedir als domicilis, la tècnica que feien servir els autors consistia a fer una primera trucada telefònica a les víctimes per informar-les d’un error al comptador del gas o en la factura per un valor de valor d’entre 300 i 400 euros. Els deien que era el darrer dia per solucionar la incidència i que enviarien dues persones, per comprovar l'error en el subministrament.

Aquestes, acostumaven a ser dues dones que deien ser inspectores de la companyia. Un cop dins el domicili, mentre una d’aquestes persones distreia a la víctima i simulava fer la revisió, l’altra recorria el pis per trobar diners, objectes de valor, i targetes i llibretes bancàries que sostreia.

El walki i les esposes dels Mossos
Els estafadors es feien passar per companyies de gas. | @mossos

La suposada inspectora era la que interactuava amb la persona gran i li demanava les dades de les targetes bancàries i llibretes d'estalvi, així com els diferents codis de seguretat, amb l'excusa que els necessitaven per a solucionar la incidència.

Un cop tenien totes les dades bancàries, sortien del domicili per suposadament fer comprovacions en els comptadors del gas situats a l’exterior de l’edifici. En lloc de dur a terme aquestes tasques, aprofitaven per desplaçar-se a caixers per treure quantitats de diners abans que es bloquegessin les targetes i llibretes i també per fer compres en línia i presencials en diferents establiments.

Els estafadors eren agressius

Dies després o, fins i tot, el mateix dia, tornaven a trucar la víctima fent-se passar per treballadors de l’entitat bancària per mirar d’obtenir les noves dades bancàries i així poder tornar a robar diners.

En un dels fets els autors van demanar a la víctima que els donés el número de seguretat de la targeta bancària, però, aquesta, va sospitar i no va accedir-hi. En aquell moment la van arraconar al passadís del domicili i la van pressionar fins que va cedir.

Les investigacions les ha dut el Grup de Robatoris amb Violència de l’Àrea de Barcelona de la Divisió d’Investigació Criminal i, el jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona s'ha fet càrrec del cas.