ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat obre la porta a mantenir els confinaments perimetrals per Nadal

Estònia suspèn els vols militars espanyols després del llançament del míssil

El país ha decidit no deixar volar, de moment, els caces Eurofighter espanyols després que un míssil fos llançat per una d'aquestes naus, de forma accidental, al seu territori

Dos aeronaus Eurofighters de l'Ala 14 de l'Exèrcit de l'Aire, en una imatge d'arxiu.
Dos aeronaus Eurofighters de l'Ala 14 de l'Exèrcit de l'Aire, en una imatge d'arxiu. | EMAD

Després de l'incident amb el míssil llançat per error per l'exèrcit espanyol a Estònia aquest dimarts, el país ha decidit castigar Espanya i suspendre els vols dels caces Eurofighter espanyols a la zona, així ho ha assegurat el ministre de Defensa d'Estònia, Juri Luik.

Luik ha afirmat, en declaracions al mitjà de comunicació 'Postimees', que, en aquests moments, «el més important» és «garantir la seguretat» i, a més, «en cooperació amb la resta d'aliats, descobrir» quines han estat les causes de l'incident. També ha assegurat que aquest s'ha tractat d'un cas «extremadament rar i lamentable».

Per la seva banda, el primer ministre del país, Juri Ratas, que també ha parlat sobre els fets, ha mostrat la seva preocupació pel succeït i ha afirmat: «Gràcies a déu, pel que sabem, ningú no ha resultat ferit». De moment, encara no s'han confirmat les causes de l'incident i tant el ministeri de Defensa espanyola com l'OTAN han obert una investigació.

El míssil va ser llançat accidentalment per un Eurofighter

Va ser un Eurofighter que participava en unes maniobres habituals d'ensinistrament, el que va llançar, segons s'ha dit per accident, el míssil a la zona nord-oest d'Estònia. De fet, eren unes mancades dintre de la coneguda com operació Policia Aèria en el Bàltic, un programa especial de protecció, impulsat per l'OTAN, per fer tasques de control de l'espai aeri dels països bàltics que no tenen avions de combat propis.

Cal dir que, per sort, l'artefacte va ser llançat en mode d'autodestrucció i no va arribar a impactar contra cap altra aeronau. Es tracta d'un míssil aire-aire que pesa uns 152 quilos, te una mida de 3,7 metres i fa uns 18i0 centímetres de diàmetre. Porta una càrrega d'explosius de 25 quilos i un cop llançat pot impactar contra objectius que es trobin en un radi de 100 quilometres.

L'artefacte hauria explotat a l'aire

Els mitjans locals han informat que ja es podria saber la localització del míssil, tot i que encara no està del tot confirmat. «Estem segurs al 95%», ha dit el comandant de les Forces Aèries del país, Riivo Valge. A més, també ha afirmat que «és molt probables que el míssil esclatés a l'aire».

Segons Valge, haurien estat trobades «circumstàncies evidents» del lloc de caiguda del míssil, com restes d'una explosió, en part gràcies als més de 60 avisos rebuts sobre la seva localització, al Comtat de Jogeva, al centre del país. Cal dir, però, que de moment no s'han trobat restes de l'artefacte.

«Estem segurs que no hi ha perill perquè es va destruir abans de tocar el terra. Encara que no tenim confirmació directa, serem previnguts i intentarem confirmar les nostres teories», ha acabat assegurant també el comandant de les Forces Aèries.


Comentaris

envia el comentari