Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Evy i Germán, la mare i el fill que han perdut la vida el mateix dia

Mare i fill han mort «pràcticament al mateix instant»

L'esclat de la pandèmia de la covid-19, al març del 2020, va marcar un abans i un després per a les vides de, literalment, tothom. El món sencer ha patit les conseqüències del coronavirus: segons les dades oficials, 178 milions de persones s'han contagiat i gairebé 4 milions han perdut la vida. No hi ha dubte que la pandèmia ha provocat un dany molt profund i que, encara que el pla de vacunació avança, cal seguir sent prudents i preventius.

Perquè la veritat és que la covid-19 no ha desaparegut, encara que les restriccions per a evitar contagis vagin caient a mesura que avança la vacunació. El virus segueix circulant i, tot i que menys, segueixen produint contagis i morts. En aquest context, ahir, 21 de juny, es va conèixer la història d'Evy i Germán, mare i fill que han mort per la covid-19 el mateix dia.

La tràgica història d'Evy i Germán, mare i fill que han mort a la vegada

Els fets han passat a Valledupar, una ciutat de gairebé mig milió d'habitants del nord de Colòmbia. Tal com els havia passat a altres membres de la seva família, una mare i un fill es van infectar de coronavirus. Es tracta d'Evy Audith Trillos, de la qual es desconeix l'edat, i de Germán Enrique Sandoval, de 25 anys.

Tots dos es van infectar de coronavirus fa unes setmanes, però el seu quadre de símptomes es va anar agreujant amb el pas dels dies. Mare i fill van haver de ser ingressats a l'hospital, ja que cada vegada estaven pitjor. Evy va ser traslladada a la Clínica Cardiovascular de Valledupar, mentre que el seu fill va ingressar a la Clínica d'Alta Complexitat del Carib.

Mare i fill van ser ingressats a l'hospital el mateix dia, on van estar 20 dies lluitant contra el coronavirus. Però com la de tants altres que ens han deixat aquests últims mesos, van perdre la batalla. Evy i Germán van morir la setmana passada i, com si es tractés d'una expressió més de l'irrompible amor entre una mare i un fill, morien exactament el mateix dia.

«Pràcticament van morir al mateix instant», va revelar Harold Lobo, un familiar, a l'emissora local Caracol TV. Evy i Germán es van encomanar alhora, van ingressar junts a l'hospital —tot i que en centres mèdics diferents— i, tràgicament, van morir gairebé al mateix instant. Mare i fill van tenir destins paral·lels i amb el pitjor final possible: la mort.

La pandèmia ha arrabassat moltes vides a Colòmbia, que es troba en el pic de contagis

La notícia de la mort d'Evy i Germán, mare i fill, ha donat la volta a Colòmbia sencera. Al país predomina la consternació i la commoció per aquesta història i pel profund dolor pel qual passen els seus familiars i amics propers. Colòmbia, com la resta del món, porta 15 mesos sumida en una crisi sanitària a causa de la pandèmia, i ho fa amb unes dades terribles.

En aquest país, de 50 milions d'habitants, gairebé 4 milions s'han contagiat de coronavirus en el que va de pandèmia, és a dir, el 8% de la població local. D'aquestes persones, gairebé 100.000 no han pogut superar la malaltia i han mort, com Evy i Germán. En ple hivern, dijous passat a Colòmbia es va registrar el pic de contagis des que va començar la pandèmia: 29.000 positius en un sol dia.