El Constitucional decideix mantenir a presó l'exconsellera Dolors Bassa

L'Alt Tribunal considera que el seu empresonament correspon a una «finalitat constitucional legítima»

El Constitucional manté Dolors Bassa a presó provisional
El Constitucional manté Dolors Bassa a presó provisional | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit mantenir l'exconsellera Dolors Bassa a presó provisional, en apreciar que la seva situació correspon a una «finalitat constitucional legítima».

En una sentència aprovada per unanimitat aquest dimarts al matí, els magistrats han considerat vàlid l'argument de risc de fuga, malgrat l'arrelament familiar, i la reiteració delictiva argumentada pel jutge instructor Pablo Llarena. L'Alt Tribunal desestima doncs el recurs d'empara que va presentar la defensa de l'exconsellera.

Bassa al·legava en el seu recurs que s'estaven vulnerant els seus drets a la llibertat i a la tutela judicial efectiva. Els magistrats argumenten que la decisió cautelar adoptada pel Suprem en el seu moment ha tingut «un pressupost adequat i ha respost a una finalitat constitucionalment legítima».

Risc de fuga

L'exconsellera havia acudit a totes les citacions davant la justícia, però el TC, davant la possibilitat que això canviï, respecta que «tots dos òrgans judicials apreciessin en les seves decisions que aquesta pauta de conducta podria canviar pròximament amb el salt qualitatiu que suposa la interlocutòria del processament».

En el recurs de Dolors Bassa, la seva defensa es queixava que el risc de fuga que se li atribuïa respon al comportament d'un altre processat en la mateixa causa, referint-se a l'expresident Carles Puigdemont i a la resta de conseller exiliats.

L'escrit del Suprem fa referència, en aquest sentit, a «la fugida, al llarg dels procediments, de diversos investigats suportats per una estructura organitzativa permanent i les dificultats perquè siguin posats a disposició de la justícia espanyola a través de mecanismes ordinaris de cooperació judicial internacional», donat el rebuig de les euroordres en diversos països com Alemanya o Bèlgica.

L'arrelament familiar, sense rellevància

El TC ha desestimat doncs la queixa sobre la falta de valoració de les circumstàncies personals de Bassa. Afirma que l'existència de relacions familiars i recursos econòmics «no té rellevància suficient com per enervar el risc de fuga, atesa l'acreditada facilitat amb què es pot canviar de domicili familiar en l'àmbit de la Unió Europea gràcies a l'auxili de l'estructura internacional de suport amb la que comptes, segons raonen les resolucions impugnades».


Comentaris

envia el comentari