Expectació absoluta per un espectacle surrealista

El cos de Dalí ha estat exhumat per comprovar-ne l'ADN

Salvador Dalí. | Cedida

Capvespre multitudinari a la capital altempordanesa. Figueres ha reviscut avui moments de bogeria com els que va generar en el seu moment la mort i l’enterrament de Salvador Dalí. Era l’any 1989 i des d’aleshores ja han passat gairebé 30 anys en els què el seu cos ha reposat amb tranquil•litat sota la gran cúpula de vidre del museu. El desplegament que ha organitzat la Guardia Urbana des de primera hora de la tarda no ha sigut en va. Més d’una vintena de mitjans de comunicació –alguns vinguts de països com Rússia, França o Gran Bretanya- s’han acreditat i escampat pel voltant de la porta d’accés al museu. Tampoc els turistes que visitaven terres gironines no s’han volgut perdre aquest fet inèdit i s’han acostat al museu quan el rellotge marcava poc més de les set de la tarda. 

Entre els assistents, opinions diverses. Alguns expressaven la seva disconformitat en relació a la reclamació de paternitat de la pitonissa Pilar Abel, altres apuntaven a hipòtesis com que «obriran la làpida i no trobaran el cos» o «aquesta dona l’únic que vol són diners». També han arribat al lloc gent arrastrada per la multitud que s’apilonava davant el museu expectant, entre ells, turistes que preguntaven amb diversos idiomes què era el que estava passant i perquè hi havia tantes televisions gravant.

El ressò mediàtic que ha aconseguit aquest fet ha portat als responsables de l’exhumació a controlar fins als extrems qualsevol detall. Dalí està enterrat en la sala principal del museu, just sota de la cúpula de vidre altament reconeguda. Això ha fet que els responsables hagin hagut d’instal•lar una carpa per protegir els treballs d’exhumació de tots els curiosos que, des de balcons o a través de drons, poguessin aconseguir veure’n algun detall. Des de fa dies mitjans de comunicació i autoritats han viscut pendents del cas que ha portat a treure de la tomba el geni surrealista i que, fins el dia abans, el jutjat no ha acceptat la petició de la fundació que demanava realitzar l’exhumació un cop el museu tanqués les portes, és a dir, a partir les vuit del vespre. Així doncs, res ni ningú no han pogut impedir que avui, dijous 20 de juliol, el cos de Dalí hagi sigut exhumat. El cas es va iniciar el 2007 quan Pilar Abel va declarar ser filla del geni figuerenc, cosa que va portar al Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid a ordenar, el passat 26 de juny, la seva exhumació per tal d'extreure l'ADN que conclogui la paternitat. 

Ni l'Ajuntament de Figueres, ni els responsables del Museu, ni els propis figuerencs. Tothom hagués preferit que no arribés aquest dia i que es deixés el cos del pintor «en pau». Fa una setmana l'alcaldessa de la capital de l'Alt Empordà, Marta Felip, explicava la dificultat de realitzar una operació com aquesta, sobretot per la necessitat d'aixecar la llosa que tapa la cripta del geni i que pesa una tona i mitja.  També el forense que va embalsamar Dalí, Narcís Bardalet, afirmava fa uns dies a diversos mitjans que l'exhumació no seria fàcil, ja que quan va morir el pintor es va decidir embalsamar al cos, fet que podria condicionar les proves de paternitat i prolongar els resultats més enllà dels dos mesos estimats.


Comentaris

envia el comentari